111-метровият пилон с българското знаме в местността Рожен се изгражда

...
111-метровият пилон с българското знаме в местността Рожен се изгражда
Коментари Харесай

Инициаторът за пилона на Рожен: След хейта последната седмица ни дариха 40 000 лв.

111-метровият стълб с българското знаме в местността Рожен се построява в терен, който не е естествен парк и построяването му е изцяло законно, изясни Симеон Караколев - ръководител на фондация " Наследство в бъдещето " по Българска национална телевизия.

Темата провокира сериозен публичен отзив в последните дни. Той призна, че като резултат от рецензиите, са получили нови дарения в размер на 40 000 лв. единствено за няколко дни.

Караколев съобщи, че става въпрос за 200 квадратни метра ливади, в които постоянно е влизала селскостопанска техника и със сегашната активност не се заплашва терена. Вчера и от Екоминистерството потвърдиха, че поземленият парцел не попада в рамките на предпазени територии.

Караколев отговори и на въпросите по отношение на финансирането, като по думите му акцията е обществена и досега са се присъединили десетки компании.

" В рамките на последната една седмица ни преведоха 40 000 лева с помощта на целия този хейт. Имаме да събираме още 100-тина хиляди лв.. Дарителите ни са от всякакво естество. Ние сме пуснали до всички компании и предприятия в България, настрана от това има DMS-кампания, настрана от това има други способи за подаяние през карти онлайн. До издигането на пилона интернационална одитираща компания е поела ангажимент да направи одит, който ще бъде обществен ", съобщи Симеон Караколев, ръководител на фондация " Наследство в бъдещето ".

Според блогъра Асен Генов би трябвало да се ревизира дали оборудването дава отговор на всички законови условия и какво е финансирането на плана.

" Байрякът е хубаво нещо, само че изрично не си заслужава врявата, тъй като да противопоставяме патриотични усеща, обичайни усеща на мордерността, в която живеем, е контрапродуктивно. Ако става дума за аграрни земи, дали е изменен статутът им, с цел да се позволи сходно строителство? На аграрни земи може да има единствено преместваеми уреди, а това никога не е такова ", подлага на критика гражданският деятел.

" Участието на държавни предприятия измежду донорите като НКЖИ слага въпроса за това дали не е премината границата на връзките сред държавните компании и частната самодейност ", сподели Генов.

Опонира му икономистът Георги Вулджев, който не намира за съответни реакциите от страна на съперниците на издигането на пилона.

" Не виждам никаква съответна реакция против издигането на този стълб със знамето в Рожен. Същината на този спор не е в това законно ли е или не, а някакви естетически усещания на хора, които не харесват изразяването на този вид национализъм ", съобщи в " Денят стартира " икономистът Георги Вулджев.

Очаква се пилонът да бъде открит на 13 юли с концерт, а дарителската акция на основателите продължава. Издигането на пилона с българския байрак е под егидата на президента Румен Радев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР