БСП и ГЕРБ се скараха в парламента заради глобата на

...
БСП и ГЕРБ се скараха в парламента заради глобата на
Коментари Харесай

Добрев и Нинова се изпокараха заради глобата на ЕК от 77 млн. евро

БСП и ГЕРБ се скараха в парламента заради глобата на БЕХ в размер на 77 млн. евро, която наложи Европейската комисия. Брюксел е искал " Булгартрансгаз " да бъде приватизиран, с което държавата не се е съгласила, обяви преди дни енергийният министър Теменужка Петкова.

Корнелия Нинова обаче вчера не повярва на обяснението и днес обвини управляващите, че са заформили скандал на европейската сцена, пише Канал 3.

" Да критикуваш ЕС е нормално, но да набеждаваш ЕК в нещо, което не е искала, за да си спасиш собствената кожа, е антиевропейско, заяви соцлидерът Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

" БЕХ е извършил незаконни действия, ЕК е реагирала, българското правителство - не ", отсече Нинова.

И резултатът бил, че ще плащаме глоба от 150 млн. лв.

" За да оправдае бездействието, некадърността, нарушаването на европейските и българските закони, премиерът Бойко Борисов си позволи да излъже, че му е поставено условие за приватизация. Както е видно от изявлението на европейския комисар, такова условие не е имало ", продължи соцлидерката.

Тя обвини, че ГЕРБ и правителството му са вкарали България в европейски скандал, за който ще носят отговорност. Нинова заяви още, че хората ще платят от джоба си глобата.

" БЕХ откъде ще вземе тези пари? От кредити, които се връщат, или от собствени приходи ", каза още тя.

И заключи, че енергетиката у нас се управлява от некадърни хора.

В отговор шефът на енергийната комисия Делян Добрев припомни на Нинова, че санкциите на ЕК се отнасят за периода 2007-2015 г., когато различни правителства са управлявали страната.

" Жалко е да се използват такива теми, за да се трупат политически дивиденти ", упрекна депутатът от ГЕРБ.

Той бе категоричен, че не е вярно твърдението на соцлидерката, че хората ще плащат глобата.

" Това изобщо не е вярно, защото глоби, те не са ценообразуващ елемент във формулата на КЕВР при формирането на крайната цена ", поясни Добрев.

Той припомни, че казусът е обсъждан на много заседания на енергийната комисия, а Народното събрание на два пъти е вземало решения по този случай.

" Дори НС отхвърли варианта България да носи вина по това дело. Ние не сме нарушили тези правила през този период. А в парламента задължихме правителството да обжалва евентуално негативно решение на ЕК ", изреди хронологията Добрев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР