Европейските страни са уязвими на неблагоприятни шокове, произтичащи от геополитическо

...
Европейските страни са уязвими на неблагоприятни шокове, произтичащи от геополитическо
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: ЕЦБ притеснена от хлабавите фискални политики

Европейските страни са " уязвими на неподходящи шокове ", произлизащи от геополитическо напрежение и високи лихвени проценти, поради неспособността им да продължат да понижават равнищата на обществените си задължения. Това предизвести Европейската централна банка в своя най-нов годишен обзор на финансовата непоклатимост, съобщи в. " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Много европейски държавни управления не са отменили изцяло ограниченията за поддръжка, въведени в отбрана на потребителите и бизнеса от резултатите, свързани с пандемията и войната в Украйна.

Комбинацията от " високи равнища на дълга и мека фискална политика " може да изплаши вложителите. Това от своя страна би могло " да увеличи в допълнение разноските по заеми и да има негативни резултати върху финансовата непоклатимост, в това число посредством разпространяване към частни кредитополучатели и към притежатели на държавни облигации ", предизвестява ЕЦБ.

Пазарите могат да реагират на опцията за " фискално отклоняване " в навечерието на изборите, които се чакат тази година във Англия и Съединени американски щати.

Рисковете за финансовата система като цяло са намалели през последните месеци, регистрират специалистите на ЕЦБ. Дългът на семействата и на бизнеса е понижен под равнищата отпреди пандемията, само че нивото на държавния дълг евентуално ще остане високо. Банката дефинира " хлабавите фискални политики " като съществена причина за терзания.

Въпреки че се чака икономическата интензивност да се увеличи през идните няколко години, подкрепена от устойчивите пазари на труда, по-ниската инфлация и предстоящите понижения на лихвите от ЕЦБ през идващия месец, структурните провокации остават спънка за продуктивността и растежа на стопанската система, съгласно създателите на отчета.

" Перспективите остават нежни " и " финансовите пазари остават уязвими към по-нататъшни неподходящи шокове ", сигнализират още от ЕЦБ. Очакванията за идни лихвени понижения са " засилили оптимизма " измежду вложителите, само че " настроенията могат да се трансформират бързо ".

Вчера Европейската комисия показа пролетните си стопански прогнози, в които показа оценки за равнищата на държавния дълг в Европейски Съюз. Общият държавен дълг се чака да остане над равнищата, отпреди пандемията – при съответствие към Брутният вътрешен продукт от 90 % през 2024 година, след което леко да се увеличи през 2025 година, сочат оценките на Европейска комисия.

Според разбора на ЕЦБ " несигурността към точното използване на новата фискална рамка на Европейски Съюз може да накара участниците на пазара да преоценят суверенния риск. "

Пазарите на търговски парцели претърпяха " внезапен спад ", напомни ЕЦБ, добавяйки, че цените на офис постройките и комерсиалните обекти могат да спаднат в допълнение заради " структурно по-ниското търсене ".

" Недостатъчните парични буфери " могат да доведат до " насилствени продажби на активи " от капиталови фондове за недвижими парцели, " изключително в случай че спадът на пазара на недвижими парцели продължи или се ускори ", показват от банката.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР