10 години една фирма, избрана по неясен за начин от

...
10 години една фирма, избрана по неясен за начин от
Коментари Харесай

Росен Костурков: Предложението за подкуп към шефа на БАБХ е за 6 милиона


10 години една компания, определена по неразбираем за метод от министъра на земеделието през 2012 година е осъществявала три действия, които са свързани с санитарния надзор на границите, заяви в предаването „ Лице в лице “ Росен Костурков – народен представител от „ Продължаваме промяната “.

По думите му, с цел да продължи да реализира активността си, компанията е предложила два пъти рушвет на шефа на БАБХ. Първото предложение е за 100 000 лв., а новото е в размер на 6 милиона лв. годишно. Самото предложение е отправено от някогашен народен представител, а ДАНС към този момент работи по случая, уточни Костурков.

Самият началник на БАБХ заяви за bTV, че му е бил препоръчан рушвет при започване на годината. Малко откакто на „ Капитан Андреево “ стартира инспекция на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към неотдавна назначения началник на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение.

„ Трудно съумяваме да извадим тази компания от тези пространства, не желае за напусне. Те настояват, че имат постоянен контракт. Сега благодарение на регионалния шеф на Хасково ще пристъпим към наложително изваждане “, разгласи още Костурков.

Той уточни, че тази компания е осъществявала обработка на документите или посланичество на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и надлежно натоварване и запечатване на ново на камиона и стартирането им да пътуват навътре в Европейския съюз.

„ Това, което заварихме там беше много притеснително, тъй като на процедура една частна компания разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя дава отговор за всичко, което има в този камион, в това число и за санитарния надзор. В зоните, където се случва това, няма нито една камера “, сподели още депутатът.

„ Няколко стотин камиона дневно влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в пространства, където няма камери, няма различен надзор. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма никой не може да каже, само че подозренията за контрабанда освен на плодове и зеленчуци са в действителност основателни “, съобщи Росен Костурков.

„ Защото 6 милиона да предложиш рушвет против 10 милиона облага, за 1, 4 милиона такива опасности не се поемат своята сметка “, разяснява още той.

Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме контракта, офанзивите към „ Продължаваме промяната “ и към държавни управления станаха доста съществени, уточни Росен Костурков.

В момента страната е поела функционалностите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената интервенция, която прави тази компания, е обработката на документите като оператор, изясни депутатът. По думите му тази компания саботира работата и забавя документите.

„ Това, което ще се случи от тук нататък е страната в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите, контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи “, съобщи Росен Костурков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР