1. Белите мечки несъмнено са едни от най-удивителните животни на

...
1. Белите мечки несъмнено са едни от най-удивителните животни на
Коментари Харесай

Защо бялата мечка не може да тича дълго време и защо крие черния си нос с лапи

1. Белите мечки безспорно са едни от най-удивителните животни на нашата планета, защото тези величествени животни съумяват да оцелеят на едно от най-екстремните и студени места на Земята.

2. Бялата мечка се назовава още северна мечка или полярна мечка, а северните нации я назовават Нанук или Ошкоой.

3. Бялата мечка е освен най-големият сухоземен див звяр в северните ширини, само че и образован и съобразителен див звяр, който е съумял да се приспособява и да оцелее в толкоз суровия полярен климат.

4. Бялата мечка е най-големият топлокръвен див звяр на планетата. Бялата мечка може да тежи до 1000 кг и да е дълга от 3,5 до 4 метра.

5. Друг подвид на бялата мечка - гигантската полярна мечка - е живял в Арктика. Тежала е 1200 кг и е била дълга над 4 метра.

6. Тъй като живее в отдалечени от човешката цивилизация региони - над Северния полярен кръг - бялата мечка резервира по-голям диапазон от местообитания от всеки различен див звяр. Но все пак той е в листата на уязвимите типове, защото популацията му в света е едвам 20 000-25 000 екземпляра.

7. Най-близкият родственик на полярната мечка е кафявата мечка. Двата типа са еволюирали от еднакъв предшественик преди към 600 000 години.

 

8. Кафявите и белите мечки могат да се кръстосват между тях и да основават хибриди, защото са родствени типове и имат общи предшественици.

9. Полярната мечка, която ражда по 1 до 3 дребни, ги носи в продължение на 8 месеца. Малките се раждат в бърлогата сред ноември и декември. В края на март или началото на април женската и нейните дребни излизат от бърлогата.

10. Полярните мечки се считат за огромни чистници. Тези животни прекарват 15-20 минути всеки ден в хигиенични процедури, като се почистват усърдно от останки от полепнали замърсявания и хранителни частици. Това е доста значимо за тях, защото нечистата четина на мечките губи изолационните си свойства.

 

11. Полярните мечки в никакъв случай не са живели в Антарктида или Австралия.

 

12. В Аляска и Америка живеят към 90% от всички бели мечки.

 

13. Тъй като лапите на полярната мечка са снабдени с мембрани, тя се класифицира като морски бозайник.

 

14. Ако Бялата мечка не може да си набави храна за повече от 7 до 10 дни, метаболизмът ѝ се забавя и тя стартира да изгаря мастните си ресурси, до момента в който откри храна.

 

15. Освен това те са доста умни и изобретателни. Когато ловуват тюлени (най-често срещаната им плячка), белите мечки употребяват необятен набор от ловни техники. Предполага се, че те даже покриват черните си носове с лапи, с цел да не се виждат в снега.

 

16. Поради изключителната си биологична конструкция полярните мечки са извънредно топлокръвни животни. Телесната им температура в никакъв случай не пада под 31 градуса по Целзий. Понякога даже заобикалят бягането и други физически действия, с цел да избегнат прегряване.

 

17. Възрастните полярни мечки водят уединен живот, само че сред тях могат да зародят и да се поддържат другарства.

 

18. Най-голямата популация от бели мечки живее в Баренцово море, а най-малката - в Шпицберген.

 

19. Въпреки че полярните мечки нормално се раждат на сушата, те прекарват по-голямата част от времето си в морето. Научното им название Ursus maritimus значи " морска мечка ".

 

20. Бялата мечка е отличен плувец и постоянно може да плува дни наред. Една мечка плува непрестанно в продължение на девет дни в студеното Берингово море, като изминава 687 километра, с цел да доближи до леда надалеч от сушата. Обикновено плуват със скорост 10 километра в час. Бялата мечка има крайници с мембрани, които ѝ оказват помощ да плува.

 

 21. Въпреки внушителните си размери, когато бягат по суша, белите мечки могат да развият скорост до 40 км/ч. Но те не могат да бягат толкоз бързо за дълго, защото могат да прегреят.

 

22. Мечките имат чудесно подушване. Те могат да доловят миризмата на тюлен, излязъл на леда, от разстояние 32 километра.

 

23. Полярните мечки не замръзват, за което им оказва помощ пълен пласт подкожна лой с дебелина 13 см.

 

24. Женските полярни мечки от южните елементи на Арктика отглеждат дребните си в продължение на 2 години, до момента в който женските от по-студените елементи отглеждат дребните си в продължение на 3 години.

 

 25. Учените допускат, че полярните мечки са еволюирали от общия си предшественик с кафявите мечки. Те са развили неповторими характерности, които им оказват помощ да оцелеят в доста студения арктически район.

 

26. Някои откриватели считат, че интелигентността на полярните мечки може да е толкоз висока, колкото тази на маймуните, с помощта на умните им способи на ловуване, находчивостта и способността им да трансформират държанието си в отговор на изменящите се провокации на околната среда.

 

27. Най-тежката полярна мечка, записана в миналото, е тежала 1002 кг. Това е мъж, сниман в северозападна Аляска през 1960 година

 

28. Способността на белите мечки да плуват в ледена вода, без да намокрят козината си, се дължи на обстоятелството, че тя е покрита с мазнини. Това подсигурява водоотблъскването му.

 

29. Поради топенето на ледовете учените предвиждат, че до 2050 година две трети от сегашната популация на тези удивителни животни ще изчезне.

 

 30. Средната дълготрайност на живота на полярните мечки в дивата природа е към 30-35 години. В плен е подложен връх по дълготрайност на живота на полярна мечка. Най-старата мечка в света е живяла повече от 45 години.

 

31. Кафявите мечки копаят леговища в земята, а белите мечки - в снега, като тези леговища нормално имат няколко пространства и даже аспиратор.

 

32. Кожата на полярните мечки е черна, което им оказва помощ да задържат топлината.

 

33. През зимата полярните мечки спят зимен сън в продължение на 50-80 дни, като единствено бременните женски мечки спят зимен сън, с цел да основат поколение.

 

34. Бременността продължава 230-240 дни, след което се раждат дребни мечета с тегло 400-750 грама.

 

35. Въпреки че двата типа са обособени типове от доста дълго време, белитемечки към момента могат да се развъждат с кафяви мечки и да основават способни за възпроизводство хибриди сред мечки гризли и полярни мечки. Това събитие се среща както в дивата природа, по този начин и в плен, само че доста рядко.

 

36. Въпреки че полярната мечка е най-големият див звяр в света, нейните очарователни мечета се раждат даже по-малки от човешките бебета. Те обаче са по-интелигентни, тъй като бързо се научават да остават изцяло неподвижни, до момента в който майка им ловува, с цел да не изплашат плячката.

 

37. Обикновено полярните лисици са плячка на белите мечки, само че в Канада е регистриран случай на мощно другарство сред двете животни. Те си играеха дружно и гигантското мече даже споделяше храната си с дребната си другарка лисица.

 

38. Често им се постанова да гладуват, да понасят мощни ветрове и сняг. Въпреки това белите мечки умеят да ловят риба и да намират храна под пълен пласт сняг.

 

39. Ловът на бяла мечка е сполучлив единствено в 2% от случаите.

 

40. Езикът на полярните мечки също е мощно оцветен и, частично заради това, че се кръвоснабдява, от време на време е даже тъмносин на цвят.

 

41. По време на мощни студове, когато полярната мечка заспива, тя покрива носа си с лапа, която служи като единствен източник на топлота.

 

42. Най-отличителната линия на полярната мечка е нейната изцяло бяла четина, само че тя не е напълно такава, каквато наподобява. Всъщност космените им фоликули са транспарантни кухи тръби. Това кара козината им да отразява светлината към тях.

 

43. Има даже интернационален ден на бялата мечка - 27 февруари.

 

44. Бялата мечка излиза на брега съвсем суха след плуване.

 

45. Ноктите на предните лапи на полярната мечка са огромни в съпоставяне със задните лапи.

 

46. Козината на полярните мечки от време на време може да наподобява леко жълтеникава или зеленикава. Пожълтяването се дължи на възрастта и замърсяването, а зеленикавият цвят - на водораслите, които могат да се развият в козината на полярната мечка при неестествено топли и влажни условия.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР