• Правителството на Кирил Петков създаде безпрецедентна нелоялна конкуренция между

...
• Правителството на Кирил Петков създаде безпрецедентна нелоялна конкуренция между
Коментари Харесай

Д-р Мазнейков: Вече 5 г. умишлено нито един здравен министър не прави дългосрочна стратегия за здравеопазването

• Правителството на Кирил Петков сътвори невиждана нелоялна конкуренция сред държавните и частните лечебни заведения, а сякаш са равни по Конституция

• Вече 5-а година съзнателно нито един министър на опазването на здравето не желае да се изготви дълготрайна тактика за бранша

• Всички лекари знаят, че би трябвало да има промяна в опазването на здравето, и сме подготвени да платим цената за нея

• Парите би трябвало да следват пациента, а не НЗОК да разполага с тях по свое убеждение

• Всички работещи лекари и структури питат НЗОК по кое време ще се платят така наречен надлимитни действия, които вкарват здравните заведения в спиралата на банкрут

• Крайно време е за действително остойностяване на здравните услуги, включващи всички пера – материали, труд, леглоден и така нататък

Спешна нужда от смяна на финансовия модел в опазването на здравето и тактика за справяне с рецесията с фрагментите – това са двата съществени казуса на лечебните заведения у нас, сочи скорошна анкета на Българската болнична асоциация измежду мениджъри на лечебни заведения.

Най-голям проблем в болничното опазване на здравето е съществуването на предели за активността на лечебните заведения наред с неналичието на фрагменти. Качеството на здравните услуги и условията за равнищата на подготвеност са посочени като последващи опасности за системата на опазването на здравето в България, сочат още резултатите от проучването. То е извършено измежду 73-ма шефове на лечебни заведения през май 2022 година Мениджърите на лечебни заведения показват като главен проблем съществуването на предели за активността им, като позитивен отговор по този параграф са дали близо 32%. Недостигът на фрагменти е максимален проблем съгласно близо 31% от интервюираните. Липсата на задоволително държавно финансиране е проблем за 24 на 100, а качеството на здравните услуги и условията за равнищата на подготвеност са посочени като максимален проблем надлежно от 3,51% и 1,69% от интервюираните.

Отпадането на лимитите на лечебните заведения се показва като приоритет от близо 66% от участвалите в изследването.

БГНЕС потърси мнението на притежателя на шестата по величина болница в България, МБАЛ Света София “, – доктор Христо Мазнейков.

Лимитите изрично би трябвало да бъдат отстранени неотложно, тъй като концепцията на цялото опазване на здравето – когато създавахме този модел на работа, беше „ парите да следват пациентите “. Така е заслужено. Това, за жалост, не се случва. Въведоха се предели, които лимитират правата на пациентите, и то лимитират положителните лечебни заведения, а не неприятните, а това принуждава хората да търсят друга болница, в случай че в някоя лимитите към този момент са надхвърлени.

Има и различен вид: лечебните заведения да работят отвън лимитите, заплащани от Касата. Обаче: ние сме болнично заведение, няма по какъв начин при нас да пристигна болен човек, и ние да го върнем, тъй като сме надхвърлили лимитите си. Това нито е редно, нито човешко, и опонира на професионалната нравственос в нашата болница.

Лимитите бяха встъпление през 2015 година и оттогава насам може да се направи разбора, че в действителност не усъвършенстваха нито качеството на обслужване, нито осигуриха развиване на медицината в България. Напротив – през 2020 година множеството лечебни заведения, посредством извънсъдебни съглашения получихме средства от заработена активност от 2015 година – 5 години по-късно. В какъв брой бранша на стопанската система могат да си разрешат отсрочено заплащане 5 години? А в изискванията на днешната инфлация неплащането на всеки лев ни изправя пред сложни избори – за оцеляване и развиване.

Според Конституцията частните и държавните лечебни заведения са равни: те работят по едни и същи правила, и би трябвало да получават идентично финансиране от страната. За страдание в пространството тече полемика, която е ориентирана доста едностранно, и тя показва частните лечебни заведения като грабители, което е безусловно погрешно: първо, тъй като частните лечебни заведения не костват безусловно нищо на българския поданик, и второ, тъй като в частните лечебни заведения пациентите не дават и стотинка под масата нито на лекари, нито на медицинските експерти. Частните лечебни заведения са построени с персонални средства на притежателите, обезпечават работа на българските лекари и качествена услуга за пациентите, само че в това време работят по същите клинични пътеки и при същите условия, при които работят и всички държавни и общински лечебни заведения. Не е загадка за никого, че равнището на огромна част от държавните лечебни заведения, като се изключи университетските, е много ниско, и тук стартират ударите под кръста: страната взима еднолично решение и им покрива всички задължения. А това е удар под кръста за нас, тъй като никой не покрива задълженията на частните лечебни заведения, въпреки че би било редно, щом съгласно Конституцията сме равнопоставени.

За страдание, в последната година се случи нещо безусловно невиждано, и то от хора, които претендират, че идват от частния бизнес: безусловно недопустимо за мен те постановиха да даваме заплати, с които близо 80% от бюджета на лечебните заведения отива за Фонд „ Работна заплата “, което значи, че ние нито можем да развиваме болничното заведение, нито можем да покрием ежедневните й потребности, и просто би трябвало да чакаш някой да ти даде пари. /Още през април болничните сдружения настояха страната да отдръпна неотложно незаконосъобразните текстове от Договора за изменение и допълнение на Националния рамков контракт 2020-2022 година, касаещи най-много разноските на лечебните заведения за личен състав. Становище за това беше изпратено от всички болнични сдружения до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова, Надзорния съвет на НЗОК, шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и ръководителя на съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Предвидените в документа клаузи по отношение на разноските на лечебните заведения за личен състав, техният дял от приходите от НЗОК, съотношението сред минималното и оптималното брутно трудово заплащане на медицинските експерти, „ началните съществени месечни заплати “ за категориите личен състав излизат отвън предметния обсег на националния рамков контракт, посочен изчерпателно в член 55 от Закона за здравното обезпечаване. Тези условия, изправили на нокти болничните асоциации, и техните възражения, забавиха с месец подписването на анекса към националния рамков контракт, от който зависи по какъв начин ще се харчат парите в опазването на здравето тази година, - бел. Ред./

И беше казано на висок глас „ вие дайте заплатите, а в случай че има потребност, ние ще ви дадем пари “. Да, само че това важи единствено за държавните лечебни заведения, а ние, в частните, какво да вършим? И отсам поражда нелоялна конкуренция сред частните и държавните лечебни заведения. Това доста дълги години не беше по този начин, всичко си работеше обикновено – каквото беше за държавните, това беше и за частните лечебни заведения.

Важно е да изясним, че съвсем всички лекари в частните лечебни заведения работят с посоки по Здравна каса, т.е. мит е изказванието, че частните лечебни заведения са недостъпни за хората с ниски приходи. Аз също работя с посоки, тъй като това е единствения късмет на възрастни пациенти, да вземем за пример, да имат достъп до мен – не мога да си показва по какъв начин, да вземем за пример, ще пристигна пенсионер при мен и ще е принуждаван да заплати 70 лева за обзор, като пенсията му е 400 лева На Запад, да вземем за пример, системата е друга: лекарите не са налични за обществено слабите пациенти, които нямат опция да си платят прегледа. Точно това слага България на едно от първите места по досегаемост на опазването на здравето, и считам, че би трябвало да остане по този метод.

Проблемът с остойностяването на услугите по здравна каса е многопластов и за жалост остава забранен към този момент десетилетия. Няма икономическа логичност в цена на услуга, която не включва НИЩО в себе си – няма разноски за труд, няма разноски за материали, няма разноски за външни услуги, няма разноски за храна. Има още голям брой несъответствия в системата и до момента в който не бъдат решени, мъчно може да се чака развиване на бранша.

Ние работим по разпоредбите, които страната е сложила: основали сме болница, оборудвали сме я, обезпечили сме лекари, експерти, личен състав, само че в един миг страната едностранно взема решение и трансформира разпоредбите. Същото е и с леглата за Коронавирус – вложени са частни средства, а страната ни задължава да осигуряваме % кревати за пациенти. Ние нямаме проблем с това, оправяме се сами, и тъкмо тъй като се оправяме сами, по данни на Министерството на здравеопазването МБАЛ „ Света София “ е на челните места по най-нисък % смъртност от ковид.

Нека напомним за опити за разделяне на лечебните заведения на частни и държавни и втълпяване на спор - още във втората вълна на Коронавирус, ние като частна болница предоставихме цялата база на Корпус 2, тъй че да следваме сполучливия модел на битка със болестта - делене на потоците и осъществяване на диагностика и съответно лекуване на едно място. Тогава още веднъж бяхме упрекнати в популизъм, до момента в който всички напреднали страни разработваха този принцип.

МБАЛ „ Света София “ е печели каузи, които е завела против страната. Тази информация, обаче, комфортно се премълчава. Сред извоюваните искове са такива за непозволено санкциониране от страна на страната за клинични пътеки, за неплащане на средства, които са направени и се поставят, и други, и това е тъй като страната чака да преклоним глава, само че това не става, по тази причина стигаме до съд.

Затова промяната в опазването на здравето е витално нужна, и ние, лекарите, знаем, че цената ще е тежка, само че все пак сме подготвени да я понесем, тъй като в последна сметка всичко е в интерес на пациентите.

Единственият човек до момента, който е имал и политическата власт, и нашата съсловна поддръжка, беше Петър Москов. /министър на опазването на здравето в интервала 2014 – 2017 година, бел. ред./ За страдание, обаче, той направи най-тежкия неуспех, а можеше да направи доста. За да има промяна в опазването на здравето, би трябвало да съберем всички лекари и водачи в медицината, и да се направи Програма за идващите 10-15 години. Като създадем такава Програма, споделяме: „ Д-р Москов, Вие ще извършите това и това. Следващият на поста Ви ще направи това и това “. Никой не схваща, че медицината не би трябвало да зависи от цветове – тя е за цялата нация, и там не може да сме жълти, зелени, от Българска социалистическа партия, от ГЕРБ, и прочие

От пет години насам министрите постоянно идват при нас, сядаме, приказваме, само че всеки от тях стартира да прави нещо ново, няма надграждане, няма напредък. Ето, Москов реши да направи нещо ново: вкара отпечатъците; идващият реши да бори корупцията и кражбите макар че се оказа, че е сключвал контракти със свои близки компании и другари, идващият след него реши да прави нещо друго, и така нататък

Апелираме да се върнем към първичната концепция на българското опазване на здравето „ Парите да си следват пациента “. Сред най-тежките проблеми в опазването на здравето е и фактът, че парите от здравните вноски на данъкоплатците отиват в Министерството на финансите, а би трябвало да отиват в Здравната каса. Там особено назначен ръб, определен от експертите в сектора, а не от страната, би трябвало да ги разпределя.

Нелоялната конкуренция страна - частна болница, обаче, ще сътвори още един проблем с така и така сложното намиране на медицински сестри: подмамени от високите заплати, фрагментите ще отиват в държавните лечебни заведения, само че разочаровани от ръководството и неналичието им на визия за развиване, ще се връщат отново в частните

На въпрос дали не се тормози да приказва за проблемите в опазването на здравето, които директно касаят човешкия живот и здраве, доктор Мазнейков с усмивка разяснява, че цялостен живот е бил доктор, работи за здравето на пациентите си, и на никого нищо неприятно не е направил. „ Всички пари, изкарани през годините, са вложени в строителството и облагородяването на болничното заведение, като с това сме върнали парите още веднъж при хората. Чиста ми е съвестта, тъй като целият ми живот минава пред очите на пациентите ми. Най-добрите млади ортопеди, само че и първенците измежду младите акушер-гинеколози са излезли от нашата болница. Гордея се, че не съм похарчил стотинка непознати пари. Нямам от какво да се тормозя “, безапелационен е лекарят./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР