• Непредприемането на действия може да има исторически важни последици

...
• Непредприемането на действия може да има исторически важни последици
Коментари Харесай

Евродепутатите настояват ЕС да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония

• Непредприемането на дейности може да има исторически значими последствия за сигурността и стабилността на Европа
• И двете страни са изпълнили изискванията и са постигнали устойчиви резултати
• България и Северна Македония се предизвикват да решат бързо неуредените двустранни въпроси

Парламентът настоятелно приканва Съвета да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз с Албания и Северна Македония, изключително в геостратегическия подтекст на войната в Украйна.
В два отчета, признати в четвъртък, в които се прави оценка напредъкът на Албания и Северна Македония по пътя към участие в Европейски Съюз, Парламентът насочва искане към Съвета да стартира публично договаряния за присъединение с тези две страни, като отбелязва геостратегическия подтекст на връзките с Русия и нейната експанзия против Украйна. Членовете на Екологичен потенциал приканват Европейски Съюз да направи сериозна оценка на исторически значимите последствия за сигурността от такова решение за стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани.

Въпреки че и двете страни извършиха изискванията, сложени от Европейския съвет, и реализираха устойчиви резултати, Съветът не съумя да стартира договаряния за присъединение с тях, споделят евродепутатите. Това е подкопало публичното отношение към Европейски Съюз и съставлява сериозна заплаха за политиката на разширение като цяло, се показва в отчета. Евродепутатите предизвикват България и Северна Македония да разрешат своя културно-исторически спор настрана от процеса на присъединяване на Северна Македония.

Албания – благонадежден и зает стратегически сътрудник

Членовете на Екологичен потенциал правят оценка високо стратегическата ориентировка на Албания и нейната непоколебима ангажираност към европейската интеграция и показват ясната си поддръжка за демократичните промени в страната и устрема й към участие в Европейски Съюз. Те приканват Албания да продължи и да усили напъните си за по-ефективно действие на правосъдната система, за подсилване на демокрацията, върховенството на закона и стопанската система. Тя би трябвало също по този начин да даде повече права на гражданското общество, да се бори с корупцията и проведената престъпност, да подсигурява свободата на медиите и да подсигурява отбраната на правата на малцинствата, в това число на общността на ЛГБТИК.

Докладчикът на Екологичен потенциал за Албания Изабел Сантуш (С&Д, Португалия) съобщи: „Албания остава изцяло благонадежден и зает стратегически сътрудник. Тя продължава да напредва с главните промени, свързани с Европейски Съюз, и извършва и поддържа изискванията за започване на договаряния за присъединение. Справедливо е Съветът най-сетне да се съгласи да стартира дълго отлаганите договаряния с Албания, не на последно място в изискванията на възходящи геостратегически провокации.“

Докладът беше признат с 519 гласа „за“, 52 гласа „против“ и 28 гласа „въздържал се“.

Северна Македония – Най-добрият резултат от демократичния преход в района на Западните Балкани

Парламентът прави оценка високо непрекъснатите старания на Северна Македония за подсилване на върховенството на закона, независимостта на правосъдната система и правата на малцинствата, битката с корупцията и проведената престъпност, промяната на обществената администрация и укрепването на свободата на медиите. В отчета се означават и рисковете от възходящата икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия и се предизвестява, че зависимостта от капиталови заеми, финансирани от Китай, усилва уязвимостта на района.

В отчета също се приканва за историческо помиряване въз основа на избраната обща история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Северна Македония.

Докладчикът Илхан Кючюк (Renew, България) съобщи: „Северна Македония показва най-хубавите резултати в региона на демократичния преход в целия район на Западните Балкани и е в цялостно сходство с външната политика на Европейски Съюз в изискванията на съветската експанзия против Украйна. Като се има поради по-широкият геостратегически подтекст и това, че страната реализира устойчиви резултати, ние призоваваме за публично започване на от дълго време закъснелите договаряния за присъединение. Приветствам позитивния ангажимент за решение на неуредените двустранни въпроси и приканвам България и Северна Македония неотложно да намерят взаимно задоволително решение.“

Докладът беше признат с 508 гласа „за“, 56 гласа „против“ и 35 гласа „въздържал се“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР