​В началото на тази седмица стана известно, че на 24-тата

...
​В началото на тази седмица стана известно, че на 24-тата
Коментари Харесай

Почина конят на Алекс Фъргюсън, който промени Манчестър Юнай...

​В началото на тази седмица стана известно, че на 24-тата година от живота си е умрял кон на име Скалата на Гибралтар (Rock of Gibraltar), съсобственост на сър Алекс Фъргюсън. Смята се, че при започване на 2000-те години поради този кон семейството Глейзър завзе властта в алената част на Манчестър.

С какво е прочут?

По време на брилянтна спортна кариера Скалата на Гибралтар завоюва седем влиятелни надпревари, продължи титулувания жанр с наследници и донесе на притежателите си повече от милион британски лири от парични награди. Конят е бил благосъстоятелност на Сюзън Магние, брачна половинка на известния притежател на конюшнята в Кулмор Джон Магние, и сър Алекс Фъргюсън. В чест на треньорската кариера на последния Скалата на Гибралтар се състезаваше непроменяемо в червени цветове.

В началото на Милениума сред Джон Мание и сър Алекс избухна спор за това кой в действителност има Гибралтарската канара. Всичко беше за парите, защото по това време конят беше оценен на 50 милиона паунда и Фъргюсън не беше срещу да продаде Скалата на някой различен. Спорът беше толкоз сериозен, че стигна до първите страници на вестниците и съда.



" Днес Coolmore беше известен, че сър Алекс Фъргюсън е почнал правосъдно произвеждане против господин Джон Мание. Той твърди, че има избрани права на благосъстоятелност върху жребеца Rock of Gibraltar. Кулмор и самият Джон Магние считат изказванието за безпричинно “, написа Murray Consultants от името на Магние на 17 ноември 2003 година

Но какво да кажем за Манчестър Юнайтед

Проблемът за Юнайтед беше, че разногласието не беше стеснен до ирландската правна система, където трябваше да се организира процесът. Той стигна до " Олд Трафорд ". По време на процеса Джон Магние притежаваше акции на United дружно с J.P. McManus.

" Мисля, че в случай че не беше полемиката за жребците, в този момент можеше да виждаме доста друг Юнайтед “, сподели специалистът по футболни финанси Киърън Магуайър пред Goal.com. Тогава, в случай че връзките в клуба щяха да останат другарски, Манчестър Юнайтед може би нямаше да бъде продаден.



Магние и Макманъс управляваха спортния конгломерат Coolmore дружно, който, от своя страна, беше акционер на Ман Юн. Фъргюсън наследява любовта и пристрастеността си към конните надбягвания от татко си. Магние и Фъргюсън постоянно обсъждаха конни надбягвания и през 2001 година те имаха диалог, който накара сър Алекс да повярва, че половината от правата върху Гибралтарската канара принадлежат на него.

Когато Фъргюсън отиде в съда, връзките сред двамата мъже бяха развалени. През 2004 година Мание и Макманъс нападнаха, само че не самия треньор, а клуба, чиито акции притежаваха. Те изпратиха лист от 99 въпроса до Борда на шефовете, с цел да получат информация за финансите на клуба и покупко-продажбите за прехвърляния. Ако не получиха отговори, в противоположен случай те заплашиха, че ще " вземат ограничения ".

В автобиографията си „ Второто полувреме “ някогашният капитан на Юнайтед Рой Кийн си спомня, че е посъветвал Фъргюсън да не се кара с Магние, само че не съумял да го убеди: „ Някак си срещнах някого в Ирландия и ме помолиха да предам на сър Алекс следното: Той няма да завоюва това дело.

Предадох му тази информация. И му споделих, че не мисля, че е добре за клуба, когато мениджърът е в правосъден спор с акционерите. Чувствах, че имам право да го кажа. Той беше просто амулет за тях ".

По време на разногласието Магние и McManus посредством другата си компания Cubic Expression усилиха дяловете си в Юнайтед. В същото време Малкълм Глейзър, притежател на тима по американски футбол Tamba Bay, наблюдаваше обстановката. Американецът тихомълком и последователно изкупува акциите, а през май 2005 година предлага на Мание и МакМанус да купят 28,7% дял в Cubic Expression. Те незабавно споделиха „ да “.

Всъщност тогава стартира навлизането на Глейзър в Юнайтед.

В рамките на един месец Малкълм Глейзър ще купи 98% дял в клуба и по-късно ще приключи придобиването за £800 милиона.

В последна сметка разногласието за Гибралтарската канара беше организиран отвън съда. И Фъргюсън, и Магние се съгласиха, че нито един от тях в никакъв случай няма да разисква обществено по-фините елементи на правосъдното дело. Сър Алекс съблюдава обещанието си - в неговата автобиография от 416 страници са написани единствено два параграфа за тази история.

„ Скалата на Гибралтар беше прелестен жребец. Той стана първият в Северното полукълбо, спечелил седем следващи надпревари в група едно, счупвайки върха - написа сър Алекс Фъргюсън. - Според контракта, който сключих с Coolmore, конят тичаше в моите червени цветове. Доколкото разбрах, притежавах половин дял от коня. Имаше право на половината от паричната премия. Тогава се разбрахме. Въпросът беше завършен, когато стигнахме до заключението, че има недоумение и от двете страни.

Очевидно имаше евентуален спор сред моите спортни ползи и собствеността на клуба. Това пролича изключително ясно, когато един човек се изправи на годишното общо заседание и настоя да подам оставка. Чувствах се неловко. Трябва да кажа, че в никакъв случай не съм бил разсейван от отговорностите си като управител на Юнайтед. Имам отличен фамилен юрист, който се оправи с процеса от мое име. Това не е повлияло на любовта ми към надпреварите и в този момент съм в положителни връзки с Джон Мание, водеща фигура в Coolmore. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР