Звукът на траурни камбани огласяше храмовете в цялата страна в

...
Звукът на траурни камбани огласяше храмовете в цялата страна в
Коментари Харесай

Звукът на траурни камбани огласи храмовете в цялата страна в памет на патриарх Неофит

Звукът на траурни камбани огласяше храмовете в цялата страна в памет на починалия патриарх Неофит. Сред хората, които са съумели да почерпят от мъдростта и да уловят светлината на Неофит е и някогашната здравна сестра и звънарка на катедралния храм Св. " Ал. Невски " - Неда Диманова.

Неда Диманова изкачва нощес 220-те стъпала до камбанарията на храм-паметника " Александър Невски ", с цел да бие камбаната, която известява гибелта на патриарх Неофит. Вчера вечерта схваща със сърцето си, че Негово Светейшество е умрял. Трябвало да е в " Пирогов ", където работи като здравна сестра, само че усетила какво става. От 16 години е част от катедралния храм.

" Беше ангел, няма да не помни първия път, когато към този момент беше станал патриарх и ние всички казвахме, че той към този момент е като златна птица в златна клетка, тъй като към този момент не е толкоз елементарно да поддържаме връзка с него и тогава си припомням, че при една среща небрежно в храм аз споделих: Ваше Светейшество, апелирам се да ви заслужаваме, да ви заслужим. Той се обърна изумен и сподели: за какво, аз да ви заслужавам. Представяте ли си какъв брой е непретенциозен. Ние го усещаме като един от нас, без значение от висотата, на която е. Това не ни пречи да го почитаме, да го обичаме ", съобщи Неда Диманова, клисарка на храм " Св. Александър Невски ".



Случките с патриарха не са една и две, а познанството им е от години. Дъщеря ѝ, пианистка, преди години трябвало да се яви на конкурс. Съвет ѝ дал персонално Неофит, тогава още митрополит.

" Той я погледна, погледна, беше огромен психолог и проникновен и сподели: Виж в този момент, да ти бъде по труда ти! Няма да го не помни. Толкова умно благопожелание. Толкова беше радостно като го избраха дядо Неофит, тъй като го познаваме, служили сме с него, той идваше, дирижираше по някой път идваше на някои подготовки, тихичко заставаше откъм гърба, той имаше подобен сладостен глас, няма по какъв начин да го отличиш ", споделя Неда Диманова.

Неда със сълзи на очи си спомня и брата на патриарха - доцент Димитър Димитров, диригент на църковния хор. Цял ден и през днешния ден тя се качва до камбанарията, само че със свито сърце.

" Много е тъжно и това, че би трябвало да се бият камбаните жертвено. На мен това ми се случва за повторно. Бях с Мария горе и й помагах, когато дядо Максим се помина ", сподели още Неда Диманова, клисарка на храм " Св. Александър Невски ".

Неда наследява Мария Зъбова, която десетилетия биеше камбаните на храма, само че умря преди година. Страда, че народът не е възпитал децата си във религия и се надява повече хора да отдадат респект на патриарха на следващия ден.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР