Звучи почти като астероид срещу Земята. Преди нещо да е

...
Звучи почти като астероид срещу Земята. Преди нещо да е
Коментари Харесай

Откъде идва нашият звезден прах? Вероятно е паднал на Земята от космоса

Звучи съвсем като метеорит против Земята. Преди нещо да е живяло тук, счита се, че метеоритите са бомбардирали планетата сходно на смъртоносния метеорен дъжд във кино лентата, като се изключи това, че това не е краят на света – това е единствено началото. Сега всички нуклеобази, които съставляват ДНК и РНК на живота, какъвто го познаваме, са открити в три астероида, които най-вероятно са се образували на ръба на Слънчевата система. Ако материалът от живота в действителност се е образувал някъде в необятното незнайно, допустимо е метеоритите да са го донесли преди повече от 4 милиарда години.

Докато някои нуклеобази, които се сливат с фосфати и захари, с цел да основат ДНК и РНК, бяха открити преди в метеоритите, това е първият път, когато някоя галактическа канара разкрива по едно и също време всички тях. Аденин, гуанин и урацил (открити единствено в РНК) са се появявали и преди. Цитозинът и тиминът бяха тези, които останаха неуловими. Геохимикът Ясухиро Оба от университета Хокайдо в Япония, който управлява изследване, оповестено неотдавна в Nature, най-сетне съумя да ги откри. Той счита, че има няколко аргументи, заради които те не са били открити в предишното.

„ Предишните способи за добиване може да не са били подобаващи за разкриване на дребни количества от тези две бази “, сподели той пред SYFY WIRE. „ Възможно е също по този начин пречистването на екстрахираната проба да не е било задоволително за разкриване или аналитични условия за процеси като течна хроматография да не са били задоволителни.

Обикновено киселината се употребява за добиване на нуклеазни бази от астероиди. Проблемът е, че киселината е толкоз мощна, че може да е разяла цитозин и тимин, без никой да го осъзнае. Оба и неговият екип към този момент са създали способ за добиване, който употребява студена вода, с който сполучливо извличат хексаметилентетрамин (HMT) от различен астероид. HMT е друго органично съединяване, което би могло да докара до зараждането на живот на Земята.

Както астероидът, от който е извлечен HMT, по този начин и тези, които крият цитозин и тимин, са въглеродни хондрити. Не можете да имате органични артикули без въглерод. С високоефективна течна хроматография откривателите извличат нуклеазни бази от проби от астероида „ Мърчисън “ и два други със студена вода под налягане и ултразвук или звукова сила, предопределена да възбужда частици. Този способ отделя задоволително молекулите на нуклеобазните камъни от скалата, без да ги унищожава, както би направила киселината. Понякога потреблението на гореща вода и киселина за екстракции може да аргументи хидролиза или разграждане на съединяване, което реагира с тази вода.

„ Ние коригирахме нашите аналитични способи за разкриване на дребни количества цитозин и тимин и направихме усъвършенствания в пречистването на пробите и изискванията на течна хроматография “, сподели Обе. „ Извличането на вода, подкрепено с ултразвук, в никакъв случай не разлага нуклеазни бази. “

Оказа се, че във всички астероиди има цитозин. Тиминът е открит в тестът „ Мърчисън “, както и във фрагмента от астероида на езерото Тагиш. Метеоритът на Мъри разкри изомери на тимин и цитозин, които имат същия химичен състав, само че друго нареждане на атомите, което им придава разнообразни свойства. Във всеки астероид имаше или следи или изомери от всяка друга нуклеобаза.

След като тестват почвата, която заобикаля тези астероиди при рухването им, откриват, че има по-високи концентрации на някои нуклеобази в галактическите скали, откривателите откриват, че тези бази евентуално идват някъде оттатък Земята. Все още има възможност те да са били инфектирани. Единственият метод да се уверите, че произходът на такива съединения в действителност е извънземен, е да се проучва проба от непорочен метеорит, като Рюгу, чийто прахуляк Обе сега изследва.

„ Очакваме да открием нуклеобази и други N-хетероциклични молекули в пробите на Рюгу “, споделя той.

Това, което се намира в метеоритите, може да промени нашата позиция освен за това по какъв начин е зародил животът на Земята, само че и какъв би могъл да бъде извънземният живот. Може би ние сме извънземните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР