Зрелостта за мен е духовен феномен. Зрелостта на духа е

...
Зрелостта за мен е духовен феномен. Зрелостта на духа е
Коментари Харесай

Хората, които винаги се съобразяват с другите и с техните мнения, са незрели ~ ОШО за зрелостта

Зрелостта за мен е нравствен феномен. Зрелостта на духа е да докоснеш своето вътрешно небе. 

Веднъж щом се установиш в своето вътрешно небе, ти си разкрил своя дом и се появява една голяма зряла възраст в твоите дейности, в твоето държание. Тогава във всичко, което правиш, ще има берекет. Тогава всичко, което правиш, ще бъде единствено по себе си една поема. Ти ще живееш поезията, походката ти ще се трансформира в танцуване, тишината ти ще се трансформира в музика.

Под зряла възраст се схваща това, че си се върнал вкъщи. Вече не си дете, което би трябвало да пораства - израснал си. Докоснал си висините на своя капацитет. За първи път, по някакъв чудноват метод, теб те няма - само че ти си. Ти не си в своите остарели хрумвания, показа, в своето остаряло схващане за себе си - всичко това е изтекло в канала. Сега нещо ново се появява в теб, нещо безусловно ново и девствено, което трансформира целия ти живот в наслада. Превърнал си се в пътешественик за нещастния свят, не създаваш злощастие за себе си или за който и да било различен. Живееш живота си в цялостна независимост, без никакво вземане предвид с това, което другите ще кажат.

Хората, които постоянно се преценяват с другите и с техните отзиви, са незрели. Те зависят от мненията на другите.

Те не могат да създадат нищо достоверно, почтено, те не могат да кажат това, което желаят да кажат - те споделят това, което другите желаят да чуят. Вашите политици ви споделят нещата, които желаете да чуете. Те ви дават обещанията, които вие желаете. Те знаят доста добре, че не могат да изпълнят обещанията си - нито пък имат някакво желание да ги извършват. Но в случай че кажат тъкмо, правилно за това каква е обстановката, и в случай че ви изяснят, че доста от нещата, които желаете, са невъзможни, че не могат да се осъществят, ще бъдат свалени от власт. Няма да изберете политик, който е почтен.

Този свят е доста чудноват. Той е като че ли една лудница. Ако в тази лудница станеш безсънен и съзнателен за своето вътрешно създание, ти си блажен.

От: „ За зрелостта “, Ошо, превод от британски Николай Тонев, изд. Гуторанов, София, 2002 година
Илюстрация: Deviantart / Osho by Svikramart

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР