Зрелостниците могат да подадат заявления за явяването на трета матура

...
Зрелостниците могат да подадат заявления за явяването на трета матура
Коментари Харесай

Желаещите да се явят на трета матура трябва да подадат заявления до 21 май

Зрелостниците могат да подадат заявки за явяването на трета матура до 21 май. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

В понеделник стана ясно, че поради епидемията от COVID-19 Софийският университет ще признава оценките от държавните зрелостни изпити при приема за новата образователна година в 116 бакалавърски стратегии, измежду които и компетентност "Право ".

"В последните години държавните зрелостни изпити се утвърдиха като надеждна оценка, това е повода висшите учебни заведения да стъпят на тях, те дават добра диференциация сред ученика, който е учил, и ученика, който отчасти е учил ", акцентира Вълчев.

Той не чака компликации в организацията на изпитите след 12 и 7 клас, в това число и при обезпечаването на квестори.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 15 май е дадена опция на учебните заведения да възобновят отчасти занятия за неотложните уроци, които няма по какъв начин да се проведат отдалечено, като практическите занимания, разгласи още министърът на образованието.

Същият принцип е определен и за висшите учебни заведения за специалностите, които няма по какъв начин да бъдат приключени отдалечено, каквито са медицинските.

"Ако се върнат студенти, респективно възпитаници, събирането би трябвало да е по опция на дребни групи или самостоятелно и единствено по изключение, в най-крайните случаи - на по-големи групи ", предложи Вълчев.

Всяко висше учебно заведение към този момент е създало и приело лични проекти за привършване на образователната година и те би трябвало да са оповестени на уеб страниците, сподели още отрасловият министър.

Чуждестранните студенти по медицина обаче няма по какъв начин да се върнат поради възбраните за влизане в България, те най-вероятно ще завършат годината с удължени периоди.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР