Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на

...
Знаете ли на какво дължим своята мотивация, внимание, регулиране на
Коментари Харесай

Как да повишим нивата на хормона на удоволствието

Знаете ли на какво изискуем своята мотивация, внимание, контролиране на придвижванията на тялото, чувството за наслаждение? Всичко това се случва с помощта на допамина, който има функционалностите на хормон и невротрансмитер, написа az-jenata.bg.

Допаминът играе доста значима роля за вярната функционалност на бъбреците, сърцето, в регулацията на голям брой процеси в централната и периферна нервна система. Дефицитът му се свързва с появяването на неприятно въодушевление, липса на централизация, мотивация, както и с неврологични и психологични болести. В идващите редове споделяме по какъв начин естествено да повишите равнищата на хормона.

Консумирайте повече протеини

Протеините са построени от по-малки градивни детайли, наречени аминокиселини. Знаете ли, че има 23 разнообразни аминокиселини? Не всички от тях тялото може да синтезира, по тази причина би трябвало да си ги набавим посредством избрани храни. Аминокиселина, наречена тирозин, която играе основна роля в синтеза на невротрансмитера можем да си осигурим, консумирайки пуешко месо, говеждо, яйца, млечни артикули, бобови култури.

Добавете към менюто си пробиотици

Знаете ли, че храносмилателната система бива наричана „ втори мозък “? В нея се синтезират огромен брой невротрансмитерни сигнални молекули, в това число допамин. Според учените, някои типове потребни бактерии в червата също вземат участие в синтеза на допамин и по този начин повлияват нашето въодушевление. Ето за какво не забравяйте да консумирате повече пробиотични храни.

Спортувайте постоянно

Ако желаете да надвиете неприятното въодушевление и да намалите риска от меланхолия, спортувайте по-често. Само 20 минути дневно са задоволителни, с цел да се почувствате прочувствено по-добре. Намерете вашата интензивност, която ще спомогне за синтеза на допамин. Може да опитате с йога, джогинг, фитнес, аеробика и други.

Осигурете си задоволително часове пълностоен сън

Когато мозъкът ни освобождава допамин, ние се усещаме по-будни, енергични. Според учени, стойностите на този невротрансмитер са по-високи в утринните часове и понижават в края на деня. Когато качеството на съня ни е нарушено, тези естествени ритми също са дисбалансирани.

От друга страна, когато съумяваме да си починем качествено, спейки задоволително и пълноценно, ние оказваме помощ на тялото ни да поддържа уравновесени равнищата на допамин и по този начин се усещаме по-будни и дейни денем.

Повече слънчева светлина

Чували ли сте за сезонно афективно разстройство? Някои хора страдат от неприятно въодушевление, меланхолия при промяната на сезоните, когато не са изложени на задоволително слънчева светлина. Периодите в годината, които се характеризират с ниско излагане на слънце могат да доведат до понижени равнища на невротрансмитерите, които ни оказват помощ да бъдем в положително въодушевление. Въпреки че през есенните и зимните месеци слънцето не ни топли по този начин, както напролет и лятото, добре е в хубавите дни да прекарваме повече време навън. Също по този начин не трябва да забравяме за спомагателния банкет на витамин D, несъмнено откакто сме се съветвали с доктор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР