Знаете ли къде в София е било най-известното модно ателие

...
Знаете ли къде в София е било най-известното модно ателие
Коментари Харесай

Софийски разходки с вдъхновение, или за тайните на старите къщи

Знаете ли къде в София е било най-известното фешън ателие през 20-те години на предишния век? А коя е първата къща, издигната в София след Освобождението? Колко банки е имало в центъра? Къде са дворците на София? И кои са в действителност хората, основали прелестните здания на столицата, архитектите на съвременна България? Това са напълно дребна част от въпросите, чиито отговори може да научите по време на разходките, проведени от Historicalroutes.bg, въодушевени от историята и архитектурата на София и от делата на хората, основали този град. От римско време до края на ХХ век – през дребните улички до огромните площади. Целият маршрут на обиколката е дълъг към 6 километра и в него са включени към 80 обекта. Тоест това са шест часа, в които минаваме през столицата по изключение с вдигнати нагоре глави и виждаме толкоз доста и красиви къщи, които в никакъв случай не сме предполагали, че съществуват. Обзалагам се, че няма да познаете множеството и на фотосите в галерията.

Попаднах на информация за тези обиколки инцидентно и се записах на първата единствено за проба. След два часа и половина и безчет научени истории нямах никакво подозрение, че ще отида и на идващия ден за продължението, като взех и приятелката си. Струва ми се, че това би бил великолепен и наложителен урок по история на София за всички учебни заведения в столицата. Но тъй като сходни просветителни начинания се случват задоволително постепенно или в никакъв случай, до тогава всеки искащ може да се запише на уеб страницата Historicalroutes.bg и да си подари един паметен есенен следобяд. Обещавам ви, че по-късно в никакъв случай няма да погледнете на София със същите очи.

Първата част стартира от Орлов мост и обгръща половината от обиколката, с акцент върху частни домове и персонални истории.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР