Знаем, че телата ни гъмжат от микроби. В един здрав

...
Знаем, че телата ни гъмжат от микроби. В един здрав
Коментари Харесай

150 от гените ни може да са дошли от микроби

Знаем, че телата ни гъмжат от микроби. В един здрав човек, бактериалните кафези са 10 пъти повече от нашите лични. Да не забравяме и за вирусите: някои проучвания са посочили, че вирусите в човешкото тяло са повече от общия брой на човешките и бактериалните кафези. Но по какъв начин стоят нещата при човешкия геном? Оказва се, че и нашето ДНК не е изцяло наше.

Според ново проучване, хората – както и доста други животни – имат десетки, даже стотици „ непознати “ гени, които са били предадени от едноклетъчни организми като бактериите. Още повече, тези гени играят дейна роля в човешкото тяло и способстват за метаболизма, а процесът на придобиване на гени може към момента да продължава.

Според учените, това изобретение подсказва, че генетичният трансфер може да е имал доста огромно значение при биохимичната диверсификация по време на еволюцията на животните.

В учебниците по биология написа, че ДНК се предава от родител на дете при развой наименуван отвесен генетичен трансфер. Но някои организми, да вземем за пример бактериите, могат да предават гените си на други типове, живеещи в същата среда, което назоваваме водоравен генетичен трансфер (ХГТ). Затова гените за антибиотична резистентност съумяват да се предават толкоз бързо и основават куп проблеми при лекуването на инфекции.

Този развой е изиграл значима роля в еволюцията на бактериите и другите едноклетъчни организми, само че е бил документиран и при някои по-прости животни, като да вземем за пример бръмбара hypothenemus hampei, който употребява ензими от гените на бактерии, с цел да разгражда плодовете на кафето. Дали сходно нещо има и при по-развитите животни, като хората, от дълго време е противоречив въпрос.

За да открият дали това е по този начин, учени от Кеймбридж са изследвали ДНК от разнообразни животни, в това число няколко типа плодови мушици, кръгли червеи и примати, измежду които и хора. Те са търсели огромно подобие в секвенциите сред тези организми и други типове, което може да е знак, че имат непознат генезис.

Според техните резултати, хоризонталният генетичен трансфер при животните нормално води до появяването на десетки или стотици дейни непознати гени, множеството от които наподобява вземат участие в метаболизма. При хората да вземем за пример, те са разкрили 17 допреди неидентифицирани гена, появили се с помощта на ХГТ, както и спомагателни 128, които преди този момент не са били описвани. Тези гени имат разнообразни функции, да вземем за пример оказват помощ за разграждането на мастни киселини или подкрепят антимикробните и противовъзпалителни реакции на организма.

Повечето от откритите непознати гени са пристигнали от бактерии и друга група организми, наречени протисти, само че вирусите и гъбите също са донори.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР