Знаем, че нашите чувства са резултат от това как реагираме

...
Знаем, че нашите чувства са резултат от това как реагираме
Коментари Харесай

Как да отговорим на негативно послание

Знаем, че нашите усеща са резултат от това по какъв начин реагираме на думите и дейностите на хората. Те зависят и от това какви потребности и упования имаме сега. Когато някой ни изпрати отрицателно обръщение, вербално или невербално, ние го одобряваме по един от тези четири метода. 

1. Обвиняваме себе си

Ние одобряваме преценката на отсрещната страна за нас и се самообвиняваме. Избирайки тази алтернатива, подлагаме самочувствието си на тестване, тъй като тази реакция ни обрича на възприятие за виновност, позор и меланхолия.

2. Обвиняваме другите

Вторият вид е да обвините някой различен. Например на изказването „ Никога не съм срещал такива егоисти като теб! “ можем да възразим: „ Нямаш право да го кажеш! Винаги вземам поради твоите потребности. Истинският лакомец тук си ти. “ Като реагираме на вербална експанзия по този метод и упрекваме другия, е по-вероятно да изпитаме яд.

3. Усещаме личните си усеща и потребности

Третият метод да отговорим на отрицателните изказвания е да насочим светлината на нашето схващане към личните си потребности и усеща. И тогава можем да отговорим: „ Когато казваш това, ме боли. Опитвам се да взема поради твоите желания и нуждая се да го оцениш ".Фокусирайки се върху личните си усеща и потребности, ние осъзнаваме, че възприятието на болежка, което поражда в този момент, произтича от нуждата от самопризнание на нашите старания.

4. Усещаме възприятията и потребностите на другите

И най-после, четвъртият вид за отговор на негативно изказване е да насочим светлината на нашето схващане към възприятията и потребностите на различен човек, изразени сега. Например, може да попитаме: „ Наранен ли си, тъй като искаш твоите желания да бъдат взети под внимание? “
Като признаваме личните си потребности, стремежи, упования, полезности и мисли, ние поемаме отговорност за възприятията си, вместо да упрекваме другите. Забележете разликата сред следните изрази на отчаяние:
Пример 1
А.: Разстрои ме като не пристигна през вчерашния ден.
Б.: Бях отчаян, когато не пристигна, тъй като желаех да обсъдим някои неща, които ме тревожеха.
Авторът на изказване А трансферира отговорността за възприятията си само върху дейностите на различен човек. Авторът на изказване Б свързва изпитаното възприятие със личното си неудовлетворено предпочитание.
Пример 2
А.: Те ме ядосаха с анулирането на това съглашение!
Б.: Когато анулираха това съглашение, бях сърдит, тъй като смятах, че това е доста безконтролно деяние.
Изказалият първата фраза приписва гнева си само на държанието на другата страна, до момента в който с втората имитация индивидът поема отговорност за възприятията си, като признава мислите зад тях. Признава, че раздразнението му е предизвикано от обвинителния ход на мислите. Би било добре за него да отиде още една крачка напред и да дефинира какво желае – кои са потребностите, желанията, упованията и очакванията му, които не са били задоволени? 
Ще се убедим, че колкото по-добре можем да изпълним контакт сред възприятията и потребностите си, толкоз по-лесно е другите да демонстрират състрадание към нас. За да свърже възприятията си с желанията си, индивидът в изказване Б може да каже: „ Когато анулираха това съглашение, бях сърдит, тъй като се надявах, че мога да наема още веднъж служащите, които уволнихме предходната година. “
Полезно е да знаем кои нормални речеви модели могат да скрият от нас отговорността за личните ни усеща:1. Използване на безлични структури:   „ Правописните неточности в нашите брошури просто ме вбесяват! “   „ Току-що ме хвана. “2. Изрази като „ усещам (емоция), тъй като (споменаване на други хора с изключение на себе си) “:
   „ Наранена съм, тъй като сподели, че не ме обичаш. “  „ Ядосан съм, тъй като шефката наруши обещанието си. “
3. Твърдения, които единствено загатват дейностите на другите:
   „ Когато не ми се обадиш на рождения ми ден, ме боли. “   „ Мама е смутена, че оставяш храна в чинията си. “Свържете възприятията си с потребностите: „ Чувствам се... тъй като нуждая се да... “.
Във всяко от тези изказвания можем да задълбочим осъзнаването на личната си отговорност, като изградим изречението по следния метод: „ Чувствам се… тъй като аз… “ Например:
1. „ Просто ненавиждам правописните неточности в нашите брошури, тъй като желая нашата компания да наподобява професионално. “
2. " Ядосан съм на шефката, която наруши обещанието си, тъй като разчитах да посетя брат си този уикенд. "
3. „ Мама е смутена, че оставяш храна в чинията си – желая да растеш мощна и здрава. “
 Из книгата на Маршал Розенберг „ Ненасилствена връзка. Езикът на живота “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР