Значи искате да си имате собствен спътник? Чудесно! Булсатком с

...
Значи искате да си имате собствен спътник? Чудесно! Булсатком с
Коментари Харесай

Ето как бихте могли да купите, сглобите и изстреляте ваш собствен спътник

Значи желаете да си имате личен сателит? Чудесно! Булсатком с техния геостационарен сателит BulgariaSat-1 съумяха да вдъхновят доста хора. Приложната космонавтика е към този момент налична и за компании от дребни страни, каквато е България. При все това BulgariaSat-1 е огромен геостационарен спътник, който е направен по поръчка, чака се да работи най-малко 15 години и за изработката му са вложени съществени средства. Но в случай че сте дребен бизнесмен, просто фен и нямате доскорошен опит, какви са Вашите благоприятни условия?

Има положителни вести за Вас! Космонавтиката е извървяла дълъг път от изстрелването на “Спутник 1 ” през 1957 година до актуалната 2017 година. Вече не е належащо да сте началник на държавна организация като НАСА, нито да сте свръхбогат предприемач. Не е нужно да сте милиардер. Дори не е наложително да сте милионер! За изработката и изстрелването на сателит ви трябват пари от порядъка на хиляди. А при положение, че не разполагате с тях, актуалният свят предлага благоприятни условия като груповото финансиране (или “краудфъндинг ”), благодарение на които можете да съберете мечтаните от Вас средства – стига да убедите обществеността, че Вашият галактически план си коства усилието.

Но първоначално е належащо да решите каква задача ще извършва този сателит. Винаги се стартира от задачата! Какво в действителност желаете да вършиме в космоса? Вашата задача може да е наблюдателна – да вземем за пример, желаете да снимате Земята или да наблюдавате звездното небе. Можете да проведете някакъв теоретичен опит. Или пък спътникът може да е демонстратор на някакъв нов хардуер – да вземем за пример през 2015 година организацията The Planetary Society тестваше концепцията за слънчево корабоплаване (авангардна технология, с която някой ден бихме могли да проведем междузвезден полет). Основателите на българския стартъп Space Sling желаят да тестват нови технологии за въртящи се галактически станции. Можете да желаете да ревизирате по какъв начин работи някакво софтуерно приложение в космоса. Не е наложително даже да изпращате нещо с научна или инженерна стойност. Можете да изстреляте знаме, произведение на изкуството, годежен пръстен – спътникът си е Ваш и Вие решавате!

Веднага щом решите каква ще е задачата, можете да пристъпите към осъществяването. Най-достъпният метод да изпратите сателит в космоса е като се доверите на стандарта CubeSat, който основан от двама професори – Джорди Пуиг-Суари от Калифорнийския политехнически университет и Боб Туигс от Станфордския университет. За основата на тези спътници съгласно стандарта CubeSat се употребява базисна конструкция с формата на куб с дължина на ръба 10 сантиметра (оттам идва и името), а частите и комплектите можете да си ги поръчате от разнообразни магазини в Интернет. Например CubeSatShop.com предлага всевъзможен вид хардуер: структури (1U CubeSat, 1.5-U CubeSat и т.н.), бордови компютри, антени, сензори, камери, както и, несъмнено, наземни станции за радиокомуникация с Вашия сателит. Възможно е до $100 000 $ да построите един превъзходен дребен и функционален сателит.

CubeSat-ите имат обаче и своите предели, с които би трябвало да се съобразите. На първо място това са стандартизирани спътници и размерът при тях има доста огромно значение, изключително като стигнете до стадия на изстрелване. Мислете си за рестриктивните мерки за ръчен багаж на нискобюджетните самолетни компании, единствено където в този случай те са още по-строги

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР