Значението на напитките в арабския свят е не по-малко от

...
Значението на напитките в арабския свят е не по-малко от
Коментари Харесай

Най-популярните и полезни напитки в арабския свят

Значението на напитките в арабския свят е не по-малко от това на храните. Обикновено плодови, те целят освен утоляване на жаждата в този най-вече необитаем регион, само че са се трансформирали и в знак на гостоприемството, а някои от тях са даже и лековити.

Наред с пиенето на кафе, което е специфичен обред, основан от бедуините, пиенето на разнообразни чайове, сиропи и ароматни води е извънредно ценено. Ето какво е забавно да научите за напитките в арабския свят:

1. Арабското кафе, известно като Ал кахва, което се предлага на всеки посетител. Приготвя се от надробен кардамон, който се смесва с препечено смляно кафе и вода и се вари най-малко 15 минути на муден огън.

Пиенето на Ал кахва става по следния метод - първи си сипва домакинът, с цел да се увери, че кафето е в действителност ароматно и хубаво и по-късно сервира кафе на госта си, който не може да си тръгне преди да е изпил още една чаша кафе. Ако се стигне до трета чаша кафе домакинът е задължен да обещае на своя посетител, че ще е негов покровител.

2. Тамариндова вода, която е най-популярна в Ирак и Сирия. Приготвя се от тамариндов сок, минерална вода, малко лимонен сок и захар и се сервира студена.

 Тамариндова вода

3. Чай от мента, прочут като чай наънаъ. Той е специалитет на мароканците и никога не би трябвало да бъде отказван, тъй като това ще обиди домакините. Пие се доста парещ и се цени най-много поради ободряващото и освежаващото му деяние.

 Ментов Чай

4. Розова вода, която съгласно препоръките на Мохамед се пие след хранене, тъй като подкрепя храносмилането. Интересно е, че тя работи доста дейно и против неприятния мирис.

 Розова Вода

5. Айрян- напитката на бедуините, тъй като с изключение на разхлаждаща е и засищаща. Приготвя се като " нашенския " айрян, който в действителност сме взаимствали от арабите. В истинската рецепта обаче нормално се прибавят и няколко стръка мента, както и малко счукан чесън.

 Айрян

6. Ментов сироп, който се смята за лековит. И в действителност е по този начин. Той работи дейно против кашлица, като в това време има благоприятен резултат върху стомаха и черния дроб. Приготвя се от вода, мента, портокалови кори, няколко зрънца карамфил, босилек и захар на усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР