Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това

...
Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това
Коментари Харесай

Турското външно министерство: Отношенията ни с България са близки

Злонамерени кръгове желаят да навредят на турско-българското другарство. Въпреки това нашето другарство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези дейности. Това се споделя в особено изказване на турското Министерство на външните работи във връзка зародилото напрежение сред две страни.

 © БГНЕС
То идва дни, откакто на избирателен протест външният министър Мевлют Чавушоглу насочи рецензии към българския Закон за вероизповеданията и заяви, че Анкара е трябвало да се намеси, с цел да подсигурява равноправеността сред религиите.

Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой уточни, че „ ние имаме доста близки и положителни взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения ".
Хами Аксой, представител на Министерство на външните работи на Турция: Като съседи, другари и съдружници България и Турция обръщат внимание на правилото на невмешателство във вътрешните работи на другата страна.От друга страна изцяло естествено е външните министерства да имат градивен и другарски разговор и съвещания за доста въпроси. В този подтекст се отбелязва, че изказванията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна тирада, в която той се базира на по-ранен телефонен диалог с българския външен министър по отношение на промените в Закона за вероизповеданията, признат в българския парламент и по интернационалните правила, бяха погрешно изтълкувани и изкривени в българската преса посредством погрешен превод.
Улусой съобщи, че изявлението на турския външен министър е извадено от подтекста.

 Бойко Борисов: ​Турция отхвърля да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу Бойко Борисов: ​Турция отхвърля да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу
Турция отхвърля да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска интервенция в измененията в закона за вероизповеданията у нас. Това заяв...

България реагира остро на думите на министър Чавушоглу. Министерство на външните работи направи демарш на турския дипломат Хасан Улусой. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа разговора и съдействието с нашите съседи, което включва спазването на правилата на взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като недопустимо.

Премиерът Бойко Борисов беседва с турския президент Фуат Октай. Той отхвърли външна интервенция върху Закона за вероизповеданията.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Никой не ни е оказал безусловно каквото и да било влияние за Закона за вероизповеданията. Когато всички водят антитурска акция, ние в никакъв случай не сме си го разрешавали. А в България антитурската акция носи плюс. Именно поради добросъседските връзки ние в никакъв случай не го вършим.  България с демарш след изказването на турския външен министър България с демарш след изказването на турския външен министър
Външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш поради изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР