Златото през вековете е темата на тазгодишния Нумизматичен салон’ 2021,

...
Златото през вековете е темата на тазгодишния Нумизматичен салон’ 2021,
Коментари Харесай

Откриват „Нумизматичен салон’ 2021” в РИМ Стара Загора

„ Златото през вековете ” е тематиката на тазгодишния „ Нумизматичен салон’ 2021 ”, който ще се открие на следващия ден (7 декември) от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора.

Изложбата е камерна и показва акценти от златната нумизматична сбирка на РИМ - Стара Загора.

Най-ранната монета в изложбата е ауреус на Нерон. Ауреус (от латинското название за злато) е златна монета в Римската империя, която се равнява на 25 сребърни монети (денари).

През 309 година император Константин I Велики вкарва в обращение солида, който заменя ауреуса като общоприета златна монета. В изложбата са показани 3 солида на Тиберий II Константин (574-582 г.); Константин VII и Роман II (920-945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и брачната половинка му Елия Верина.

От X в. наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява богатство от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на с. Съединение, община Братя Даскалови, изложени в непрекъснатата експозиция.

В интервала след 1284 година необятно употребявани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата международна война са били дукатите (златни монети) на Венеция. През интервала на османското иго в България циркулират златни османски, съветски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 година, сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 година, с емблемата на Флоренция, цвят на лилия.

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението, са 10 лв. от 1894 година с лика на Фердинанд I. Ще бъде показана златна монета от интервала, когато България става Народна република. Отсечена е през 1965 година по отношение на отбелязването на 1100 годишнината на славянската книжовност с ликовете на светите братя Кирил и Методий.

Експозицията „ Нумизматичен салон’2021 ”, показва присъщи златни монети през вековете. Изложбата се реализира с поддръжката на Община Стара Загора.

Събитието ще се организира при спазването на всички противоепидемични ограничения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР