Златото достигна близо 7-годишен връх и изглежда, че няма да

...
Златото достигна близо 7-годишен връх и изглежда, че няма да
Коментари Харесай

Златото възвръща част от блясъка си

Златото доближи близо 7-годишен връх и наподобява, че няма да спре дотук

Движение на цената на златото (в долари за тройунция)

Увеличаване

Движение на цената на златото (в долари за тройунция)

Преглед на оригинала Смаляване
Златото възстановява част от блясъка си - благородният метал нарастна вследствие на напрежението сред Съединени американски щати и Иран до близо 7-годишен връх и дава поръчка, че растежът може да продължи. През 2010 година тройунция от скъпоценния метал се търгуваше за към 1100 $, година по-късно доближи връх от 1900 $, с цел да се намали до 1050 $ през януари 2016 година По всичко наподобява обаче, че златото още веднъж е на мода измежду вложителите.

За последните 4 години цената му се е покачила с над 50% и на фона на повишаващото се напрежение сред Съединени американски щати и Иран цената продължава да се повишава. Котировките са на път да доближат 1600 $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се случва

Макар възвръщаемостта на златото да е доста по-ниска от тази на акциите за последното десетилетие фактът, че е нараснало цената си с повече от една трета през години, в които фондовите тържища се възвърнаха от рецесията и доближиха рекордни равнища, не е за занемаряване. По принцип скъпоценният метал е считан от вложителите като инструмент за хеджиране по време на рецесия, неустойчивост и високи равнища на волатилност, част от по този начин наречените safe heaven assets (инструменти за леговище или " безвредни " активи). В интервал, в който акциите и пазарите се показват добре, вложителите обръщат по-малко внимание на тези активи, само че сега цената на златото се покачва, а фондовите тържища са към момента на рекордните си равнища. Кой и за какво купува злато сега?

Липсата на доверие

Доверието е в основата на човешките връзки, само че в последно време се вижда липса на такова сред огромните страните в световен аспект. Либералните демокрации губят почва, страните се военизират, скапват се търговски дългогодишни съглашения. Всичко това способства за увеличаващата се неустановеност от невиждани събития като Brexit, комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати и заплахата от спор сред Иран и Съединени американски щати. На фона на тези фактори голям брой централни банки започнаха да купуват злато, с цел да се застраховат от евентуални стопански проблеми.

Развиващите се пазари

Купувайки 657 тона злато през 2018 година, централните банки направиха най-големите покупки на злато от 1971 година Русия (274 тона), Казахстан (50 тона) и Индия (42 тона) бяха най-големите купувачи. Голямото търсене от централните банки продължи и през 2019 година Според Световния съвет за злато за първите девет месеца от 2019 година централните банки са нараснали златните си запаси с 460 тона, което е най-голямото повишаване от 2013 година насам.

Всички страни от BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай) са нараснали депозитите си в злато за последните 10 години, като Китай и Русия са съумели да утроят вложенията си в скъпоценния метал. За 10 години от 532 тона злато Русия е нараснала запасите си до над 2100 т, а Китай - от 600 до над 1900 т. За същия интервал от време индийската централна банка е нараснала своя запас от 358 на 600 т, на Казахстан - от 70 до 350, и на Турция - от 115 до 300 тона.

Трябва да се означи обаче, че семействата в Индия се считат, че имат най-вече злато в световен мащаб, а и откогато през 2004 година Китай позволи притежанието на златото, семействата в страната също обезпечават огромна част от международното търсене. Все отново на този стадий Китай остава най-големият производител и най-големият потребител на злато в света.

Европейски Съюз също работи

Централните банки в Европейски Съюз също не бяха безучастни. През 2017 година немската централна банка се похвали, че е съумяла да прибере златото си предварително от Ню Йорк и Париж във Франкфурт с три години по-рано от плануваното. Вече над 50% от депозитите на банката в злато се намират в страната. Централната банка на Унгария разгласи през 2018 година, че ще купува злато за пръв път от 1986 година, като от този момент насам тя е удесеторила запасите си (от 3 на 30 тона). Централната банка в Полша също разгласи най-голямата си поръчка на злато от 1998 година насам.

Отново на мода

По всичко наподобява, че златото още веднъж е на мода измежду вложителите заради несигурната макроикономическа обстановка сега. Основният проблем на златото постоянно е бил мощният $, който за сметка на повишаващата се цена на златото не наподобява измършавял. За разлика от американския $ обаче цената на златото в австралийски или канадски долари (валути, които се смятат от вложителите за по-чувствителни по отношение на суровините) е близо до най-високите си стойности в историята. Друг забавен миг е, че когато цената на златото се намали на пазара в Лондон, спадът е по-висок от този на борсата в Китай, което удостоверява по-високото търсене на скъпоценния метал на изток от запад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР