Златният медал на легендарния спринтьор Джеси Оуенс от “нацистката Олимпиада

...
Златният медал на легендарния спринтьор Джеси Оуенс от “нацистката Олимпиада
Коментари Харесай

Златният медал на Джеси Оуенс от “нацистката” Олимпиада отива на търг

Златният орден на именития спринтьор Джеси Оуенс от “нацистката ” Олимпиада в Берлин през 1936-та година ще бъде продаден на търг, като уредниците от Голдин Окшънс чакат цената му да стигне към 2 милиона $.
Търгът за златния орден на Оуенс ще се организира с Ню Джърси през декември, като уредниците поставят начална цена от 250 хиляди $.

Един от най-великите лекоатлети в историята – чернокожият Оуенс, е безспорната звезда на Игрите в немската столица, като печели четири трофеи – на 100 метра, 200 метра, 4х100 метра и дълъг скок. Триумфът на Оуенс на тъкмо това място е знаков и мнозина го дефинират като знак, който разрушава на пух и прахуляк мита на Адолф Хитлер за върховенството на арийската раса, като се твърди, че Хитлер е напуснал Олимпийския стадион преди церемонията по награждаване на 22-годишния спортист след триумфа му в късия спринт, споделя БГНЕС.

Настоящият орден е стигнал до Голдин Окшънс посредством децата на Джон Терпак, олимпийски щангист и другар на Оуенс. Лекоатлетът е дал медала си на Терпак, който помагал на Оуенс да си откри работа във времената на расова сегрегация в Съединени американски щати.

Тъй като на Олимпиадата в Берлин на медалите не е маркирано от коя дисциплинираност са, не е ясно кой от тях отива на търг. През 2013-та година различен от златните медали на Оуенс бе продаден на търг за 1,46 милиона $, което е най-голямата сума, плащана за предмет, обвързван с Олимпийските игри.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР