“Златните глобуси 2017 вероятно ще бъдат запомнени с триумфа на

...
“Златните глобуси 2017 вероятно ще бъдат запомнени с триумфа на
Коментари Харесай

Речта на Мерил Стрийп, която предизвика Тръмп

“Златните глобуси ” 2017 евентуално ще бъдат запомнени с триумфа на La La Land или с забавния пробив на английските ТВ продукции над Холивуд.

Една благодарствена тирада от нощта на 8 януари обаче излезе отвън рамките на блестящото светско събитие и се трансформира в събитие сама по себе си.

Легендарната Мерил Стрийп получи самопризнание за цялостния си принос към кино-изкуството и употребява момента, с цел да призове новоизбрания президент Доналд Тръмп да приключи унизителното си държание по отношение на обособени общности или персони.

Стрийп напомни една от най-противоречивите обществени прояви на Тръмп от предизборната акция, когато пародираше спазмите на журналиста от NYT Серж Ковалески, който страда от вроденото заболяване артрогрипоза (вижте записа в карето).

“Неуважението води до пренебрежение. Насилието подбужда принуждение ”, сподели тя пред многомилионната публика на “Златните глобуси ”.

Директното предизвикателство на Мерил Стрийп към Тръмп се трансформира в една от водещите вести на деня.

Ето и цялостният текст на речта й:

“Много ви благодаря, благодаря ви. Моля ви седнете. Моля, седнете. Благодаря ви. Обичам ви всички. Ще би трябвало да ме извините. Изгубих гласа си от викове и рев през този уикенд. А и изгубих мозъка си малко по-рано тази година. Затова ще се наложи да чета.

Благодаря на задграничните публицисти в Холивуд. Ще допълня това, което сподели Хю Лори по-рано. Както вие, по този начин и всички ние в тази зала, през днешния ден принадлежим към най-охулваната група в американското общество. Холивуд, чужденците, пресата . Но кои сме ние? А и какво въобще е Холивуд. Той е просто сборище от хора, пристигнали от други места.

Аз съм родена, израснала и образована в публичните учебни заведения на Ню Джързи. Виола Дейвис е родена в барака на арендатор в Южна Каролина и е израснала в Сентрал фолс, Лонг Айлънд. Сара Полсън е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е родена в семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена в Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим.

Къде са техните актове за раждане?

Прелестната Рут Нега е родена в Етиопия, а е отгледана в Ирландия, в случай че не се неистина. Сега е тук, тъй като е номинирана за ролята си на провинциално момиче от Вирджиния.

Райън Гослинг – като всички най-мили хора на света – е от Канада. А Дев Пател е роден в Кения, отраснал е в Лондон и в този момент е тук поради ролята си на индиец от Тасмания.

Холивуд е цялостен с чужденци и хора, които “не са отсам ”. Ако ги изриташ на открито, няма да има нищо за гледане с изключение на американски футбол и ММА – смесени бойни изкуства, които не са изкуство. Дадоха ми общо три секунди, с цел да кажа всичко това.

Единствената ни задача като артисти е да влезем в живота на хората, които са разнообразни от нас, и да ви покажем какво се случва вътре в тях. А тази година имаше доста, доста, доста мощни функции, които свършиха тъкмо тази зашеметяваща, пламенна работа.

Тази година имаше едно осъществяване, което ме изуми. Направо заби ноктите си в сърцето ми. Не тъй като беше положително. В него нямаше нищо положително. За сметка на това беше дейно и извърши задачата си. Накара съответната аудитория да се посмее и да се озъби.

Това беше оня миг, в който личността, претендираща за най-важната позиция в страната ни, се подигра на публицист с увреждания – човек, който превъзхожда по привилегии, власт и дарба да отвърне на удара. Когато видях това осъществяване, като че ли сърцето ми беше разрушено. Все още не мога да спра да мисля за него, тъй като не беше филм. Беше същинският живот.

И когато този инстинкт да унижаваш се моделира от човек с обществена естрада, от човек с власт, той се инфилтрира в живота на всички, тъй като като че ли дава позволение на останалите да се държат по същия метод.

Неуважението допуска пренебрежение. Насилието подбужда принуждение. Когато мощните употребяват позицията си, с цел да тормозят останалите, всички губим.

И това ме кара да се обърна към публицистите. Имаме потребност от кардинална публицистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка “изцепка ”. Затова създателите на нашата страна са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила общоизвестната със своето богатство Асоциация на задграничните публицисти в Холивуд, а и цялата ни общественост, да се включат към комитета за отбрана на публицистите. Защото ще имаме потребност от тези хора в бъдеще. А те имат потребност ние да защитим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах от нещо – да вземем за пример, трябваше да работим по време на вечеря или снимахме прекомерно дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми сподели: “Мерил, не мислиш ли, че да си артист е голяма привилегия? ”.

Да, по този начин е. И би трябвало да си подсещаме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички би трябвало да се гордеем с работата, която Холивуд уважава довечера.

Както един път ми сподели моята другарка – починалата Принцеса Лея – вземи разрушеното си сърце и го превърни в изкуство . Благодаря ви ”

 

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР