Зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) се очертава да

...
Зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) се очертава да
Коментари Харесай

Зимни олимпиади: Делегациите ни все по-големи, спортистите все по-малко

Зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) се обрисува да бъдат едни от най-постните откъм продукция на български спортисти в последните две десетилетия. Индикации за това дават както отказването от дейна активност на някои от асовете ни (сноубордистката Александра Жекова и биатлониста Красимир Анев), по този начин и резултатите от сегашния сезон на нашите състезатели.

И не на последно място, самият факт, че делегацията ни в Пекин 2022 ще е най-малката от 38 години насам. За игрите в Китай квоти извоюваха едвам 16 български спортисти, което е сравнимо с 16-те ни олимпийци в Сараево `84. На всички други зимни игри за този интервал имахме постоянно повече представители: Калгари `88 (22), Албервил `92 (30), Лилехамер `94 (17), Нагано `98 (19), Солт Лейк Сити `02 (23), Торино `06 (21), Ванкувър `10 (19), Сочи `14 (18), Пьонгчанг `18 (21).

Прави усещане и че в последните години, до момента в който олимпийците ни понижават, размерът на делегацията ни нараства, т.е. - усилват се техническият, медицинският и административният личен състав. В Сочи 18-те ни състезатели бяха съпроводени от 23 длъжностни лица (общо 41 души), в Пьонгчанг съотношението към този момент бе 21 към 26 (общо 47), а в този момент е 16 към 27 (общо 43), което бележи максимален " превес " на страничния личен състав в тима.

Но не това е огромният проблем, а фактът, че

 

зимните спортове у нас са с все по-затихващи функционалности

 

и мъчно можем да чакаме някаква " мълния " по пистите и площадките в Китай. 

На трите предходни олимпийски игри непроменяемо се разчиташе на орден от Александра Жекова и тя непроменяемо бе в разногласието за медалите на сноуборд кроса, обаче постигна най-много 5-о (Сочи) и 6-о (Пьонгчанг) място. Сега, когато тя към този момент се отхвърли, в сноуборда вярата ни се споделя Радослав Янков.

Но казусът при 31-годишния чепеларец е, че неговите мощни години бяха сред 2015 и 2017 година, когато завоюва Световната купа. Янков не можа да осъществя този си капацитет в Пьонгчанг, когато не преодоля квалификациите в паралелния великански слалом (19-о място). Този сезон резултатите му са надалеч от асовете, като той съумя единствено два пъти да стигне до 7-о място, и то в средата на декември.

Най-доброто българско показване (извън това на Жекова) на игрите в Корея преди 4 година бе на ски скачача Владимир Зографски - 14-о място. Този сезон някогашният международен първенец за младежи два пъти бе 12-и за Световната купа, само че в останалите надпревари завършваше все отвън Топ 30, което е явен знак, че при него ще е мъчно попадане даже в челната десетка в Пекин.

Добър сезон като за български скиор прави Алберт Попов. В четири слалома за Световната купа той влезе в зоната на точките - 11-и в Мадона ди Кампильо и Шладминг, 12-и във Венген и 16-и във Вал д`Изер, само че да се чака на игрите по-добро класиране от това е в областта на фантастиката.

Още по-нереално е да разчитаме на другите ни двама скиори алпийци. Да, Камен Златков бе сензационно 19-и в Мадона ди Кампильо, само че по-късно няма нито един приключен слалом за Семеен кодекс. А Ева Вукадинова пък не е взела участие в кариерата си на нито едно огромно съревнование - даже за Европейската купа...

 

Най-многобройната българска група

 

в Пекин 2022 ще са биатлонистите - 4 мъже и 4 дами, задоволителни да имаме щафети (там бе и най-хубавото ни класиране в този спорт на игрите в Пьонгчанг `18 - две 16-и места). Но няма на каква база да разчитаме на чудеса от тях.

Владимир Илиев, който след отказването на Красимир Анев се трансформира в неоспоримия водач на отбора, ще запише своето 4-то олимпийско присъединяване, само че в Пекин надали ще сътвори сензация като тази на международното в Йостерсунд (Шв) през 2019-а, когато взе сребърния медал на 20 км самостоятелно. През този сезон Спортист №1 на България за 2019 година има само едно 13-о място (на преследването в Руполдинг), а във всички останали стартове приключи отвън Топ 25.

Неговата избраница и водач на женския отбор Милена Тодорова - трикратна медалистка от международното за девойки през 2020 година, няма по-предно класиране от 22-ро място (на 15 км в Антхолц). А останалите от отбора са твърдо в миманса на международния биатлон: Даниела Кадева (максимум 61-во място този сезон), Лора Христова (едва един старт за Семеен кодекс - 113-о място), Мария Здравкова (два пъти 86-а), Димитър Герджиков (46-и на 20 км в Антхолц), Антон Синапов (67-и на спринта в Хохфилцен) и европейският първенец за юноши Благой Тодев (57-и на спринта в Йостерсунд).

Що се отнася до щафетните бягания - през сезон 2021/22 мъжете имат най-хубаво класиране - 15-о място, дамите бяха 20-и в Хохфилцен, а смесените ни обединения са все отвън Топ 20, тъй че и тук не може да се чака изненада.

Останалите спортисти в скромната ни делегация евентуално също ще са

 

просто декор на надпреварите

 

Фигуристката Александра Фейгин сподели благоприятни условия за 20-о място на европейското състезание преди две седмици и даже повтаряне на това класиране ще е триумф за нея в Пекин.

Ски бегачът Симеон Деянов взе участие единствено в един уикенд за Световната купа (в Давос през декември) и приключи 84-ти в спринта и 82-ри на 15 км.

Що се отнася до спускача с шейни Павел Ангелов - неговите класирания този сезон са към и под 30-о място, само че това изобщо не е изненада за страна, която даже не разполага с мразовит улей.

Такава е картинката - нерадостна. Но за нея голям " принос " има над 30-годишната държавна политика за съсипване на спортната база в България, съдействала за унищожаването и на дребното положителни неща, което имахме в зимните спортове. Затова просто да си пожелаем нашите спортисти да покажат максимума от своите благоприятни условия, пък в случай че имат голям шанс, може да ни зарадват с някое класиране в Топ 10.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР