Зимата отново настъпи, навън вече вали обилно сняг. Всеки търси

...
Зимата отново настъпи, навън вече вали обилно сняг. Всеки търси
Коментари Харесай

Ароматни и сгряващи коледни напитки

Зимата още веднъж настъпи, на открито към този момент вали щедро сняг. Всеки търси своя метод да се сгрее - някои поставят дебелите шапки, други стоят на топло у дома, а трети протягат ръка към чаша с приятна топла напитка. Ароматно греяно вино или топъл пунш вечер ще ви стопли освен физически, приятното възприятие ще допре и душата ви.

Греяно вино

В Средновековието греяните виновност са се радвали на огромна респект и са се считали за здравословна напитка. Традиционно се подготвят от алено вино, с добавени подправки и захар или мед. Поднасяли са се горещи. Греяните виновност са обичайната коледна напитка в някои страни. Особено използвани са при северните нации, където зимата е продължителна и сурова.

Една прелестна рецепта за греяно вино можете да извършите като си набавите 3-4 чаени чаши вино по желание, 1 чаена чаша захар или мед, канела или карамфил на усет, лимон или други билки по желание и щипка надробен черен пипер или стрита суха лютива чушка.

Смесете всички съставки, без пиперът или чушката. Налейте сгряващата течност в затоплени чаши и поръсете със надробен черен пипер или лютива чушка.

В скандинавските страни и в Естония се подготвя греяно вино на име гльог. Прави се като се смесват на ниска цена алено вино и подправки. Има разнородни предписания, като към основата може да се прибавят и твърди алкохоли. Ако сте фенове на безалкохолните питиета, може да замените виното със сок от касис.

 Греяно вино

Греяни ракии

Традиционно в България се подготвя различен специалитет от асортимента на топлите питиета - греяната ракия. Освен че затопля и работи стимулиращо на настроението, греяната ракия се счита за лекарство от арсенала на българската национална медицина. Щипка захар и няколко минути на котлона и обичаното пиво на множеството българи придобива по-мек усет. Бихте могли да добавите и ароматни подправки.

Уасъл

Непопулярна в България, само че обичайната напитка в Англия на Коледа. Уасъл се подготвя като се смесят шери и бренди, с подправки и ябълки.

Пунш

Коледен пунш пък можете да си приготвите с 2 червени ябълки, 8 чаши избистрен ябълков сок, 8 пръчки канела, 2 чаени лъжици карамфил половин чаша стафиди, 1 огромен портокал, 1 лимон, четвърт чаша сок от лимон. Почистете ябълките и ги нарежете на тънки кръгчета. Направете същото с портокала и лимона.

Смесете сайдера, канелата, карамфила, кръгчетата ябълка и стафидите в съд върху котлона. Изчакайте да заври на мощен огън, а по-късно го намалете. Разбъркайте докатоябълките омекнат. Отстранете карамфила от сместа и прибавете портокала, лимона и лимоновия сок. Изсипете ароматната течност в купата за пунш. Сервирайте в огромни чаши като добавите стафиди и късчета цитрус за лукс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР