Зимата идва и . Някои го разглеждат като криза заради

...
Зимата идва и . Някои го разглеждат като криза заради
Коментари Харесай

Хитри трикове, с които колата ви ще харчи по-малко гориво

Зимата идва и. Някои го преглеждат като рецесия поради международните цени на силата, до момента в който други го считат за доктрина на конспирацията.

Едно е несъмнено – горивата в Европа са скъпи и с тези 10 съвета, оповестени от сръбския уебсайт 24sata, ще можете да спестите гориво и да бъдете по-икономични. Вие преценете дали ще ви бъдат потребни.
Не пълнете резервоара до горе



Ако колата е по-лека, тя ще изразходва по-малко гориво, тъй като ще се нуждае от по-малко сила за придвижване. Вижте дали имате нещо в автомобила, което не е нужно да носите със себе си всеки ден. Отървете се от всичко ненужно, тъй като с всеки разтоварен кг ще спестите гориво. Също по този начин не пълнете резервоара догоре. На всеки 50 кг разходът се усилва с един до два %.
Изключете мотора, в случай че стоите на място повече от минута

Например пред светофар в по-големи колони. Това ще спести повече гориво, тъй като колата, въпреки и неподвижна, също изразходва гориво на луфт.
Намалете отоплението и охлаждането в купето

Ако шофирате на къси дистанции, не включвайте отоплението в колата. Докато се затопли, към този момент ще сте на местоназначението си.

На по-големи дистанции поддържайте отоплението при по-ниски температури. Климатикът може да усили потреблението с към 3%. Не прекалявайте нито с отоплението, нито с охлаждането.
Изберете положителни гуми и проверете налягането им



Изберете качествени гуми. Въпреки че е по-скъпо, това се изплаща в дълготраен проект, тъй като гумите въздействат на придвижването на колите. Поради неприятни гуми и по този метод затруднено придвижване по асфалта, колата може да харчи повече гориво, тъй като се нуждае от повече сила за придвижване.

Налягането в гумите е доста значим детайл, тъй че го проверявайте постоянно и се придържайте към напътствията. Ще спестите до 5% гориво. Прекалено меките гуми водят до по-голям разход, защото имат по-високо противодействие при въртене.
Свалете багажника от покрива и затваряйте прозорците при висока скорост

Ако имате багажник върху колата си, махнете го, когато нямате потребност от него. Така транспортното средство ще бъде по-аеродинамично и ще изразходва към 5% по-малко гориво.

Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч основават противодействие и също усилват разхода.
Обърнете внимание на оборотите на мотора



Намалете скоростта. Например, идеалната скорост е сред 75 и 90 км/ч, когато скоростния лост е на пета предавка. Проверете дали оборотите на мотора са 2000 при дизелови коли, или 2500 при бензинови.
Поддържайте идентична скорост

Круиз контролът е нещо доста потребно, що се отнася до спестяванията. Поддържането на непрекъсната скорост икономисва гориво. Но това се отнася единствено за прав път или втурване. Не го правете по възвишение, защото това усилва разхода на гориво.
Ускорението изразходва 20% повече гориво

Карайте по-бавно с допустимо минимум прекъсване и ускоряване, защото неочакваните ускорения изразходват повече от 20% гориво спрямо по-спокойното шофиране. Следете обстановката пред вас и освобождавайте газта преди прекъсване. Бавно натискайте газта, до момента в който се движите.
Редовно сменяйте масло, свещи или филтри

Сменяйте постоянно автомобилните елементи. Редовно сменяйте и моторното масло. Мръсните свещи, запушени филтри и така нататък усилват разхода на гориво. Поддържайки колата си, можете да спестите до 4% гориво.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР