Зима е, студено е и навсякъде се носи тази миризма

...
Зима е, студено е и навсякъде се носи тази миризма
Коментари Харесай

Зелевата чорба и нейните ползи

Зима е, студено е и на всички места се носи тази миризма на кисело зеле. За доста от нас няма нищо по-приятно от манджа с киселото зеле зимата. Става отлично да си хапваш поръсено с червен пипер и олио или да го запечеш на фурна с месо. А за сармите няма смисъл да се приказва.

Зимата съвсем във всяко семейство се подготвя кисело зеле и се похапва също по този начин на драго сърце. В киселото зеле се съдържат естествени пробиотици. То е доста потребно. Всички знаем, че в днешно време пробиотиците са на респект и са желани от всички, целящи здравословно хранене.

В този ред на мисли, би трябвало да поговорим и за зелевата супа, тя е част киселото зеле и е най-хубавият антиоксидант. Използва се също по този начин за детоксикация. Някоя хора я пият просто по този начин в чаша. Друг вид за изразходване на зелева супа е да се налее в една купичка и да се нареже праз вътре, поръсва се с червен пипер и се употребява по този начин. Тази чорба, която е известна в доста краища на страната, е и чудесно средство срещу махмурлук.

 Зелевата супа Снимка: Геновева

В последно време зелевата супа се употребява изключително при заболявания. Дори хора, заболели от рак, настояват, че потреблението на зелева супа с изключение на мощен антиоксидант оказва помощ доста и при лекуването на болестта им.

Зелевата супа се употребява като лекарство през зимата против някои простудни болести и даже експерти по хранене и лекари я предлагат наред с киселото зеле като предварителна защита против грип.

Що се отнася до потреблението на кисело зеле и зелева супа от позиция на калориите - те са минимални, а в това време зелето е засищащо. Съществуват и диети, които употребяват зелев сок, с цел да оказват помощ да се сдобиете със стройна фигура.

 Супа със зелева супа

След всичко написано дотук ще обобщим, че киселото зеле и зелевата супа са потребни и удобни за нашето здраве и фигура.

В българските обичаи киселото зеле и зелевата супа са известни от епохи. Правят се и се употребяват от дълго време. Интересното е, че киселото зеле стартира да става все по-предпочитано и употребявано в целия свят. В доста страни към този момент се употребява, даже на някои места цената му е много висока.

Така че горещо предлагаме на всички да си налеем по една чаша зелев сок за здраве!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР