Земетресенията не могат да бъдат предсказани, въпреки напредналите технологии и

...
Земетресенията не могат да бъдат предсказани, въпреки напредналите технологии и
Коментари Харесай

Сеизмологът доц. Пламена Райкова: Земетресенията в Турция ще продължат повече от година

Земетресенията не могат да бъдат предсказани, макар напредналите технологии и желанието на доста хора, разяснява за Радио Варна доцент Пламена Райкова, сеизмолог от Института по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките пред.

Няма по какъв начин учените да знаят 100% тъкмо по кое време ще се осъществя земетресение и каква мощ и сила ще се освободи от този разлом, тъй като това събитие е непредсказуемо, сподели още тя. Затова в страни с изявена сеизмичност, като Япония, се залага повече на антисеизмичните структури при строителството и образованието за реакция на хората, с цел да се опазят допустимо най-вече човешки животи и да има допустимо минимум материални вреди.

Доц. Пламена Райкова уточни, че в операционните системи на мобилните телефони има вградени приложения, които предизвестяват за трусове от 5 до 30 секунди преди човек да усети труса.  Самата тя употребява приложението на персоналния си телефон. То обаче не предсказва земетресенията по този начин, както би ни се желало – да знаем примерно авансово два дни, изрично съобщи сеизмологът. Полезно е с това, че човек може да реагира както реши, че е най-добре за него и в случай че желае да се изтегля от постройка, за късото време преди да усети труса.

По същия метод в Института по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките се задействат системите за предизвестие, само че не може да се бие паника непрестанно при всяко включване на уредите, тъй като в множеството случаи може да се способства за повече суматоха, съобщи доцент Райкова.

По нейните думи все още сеизмичната конюнктура в България е относително спокойна, а записаните трусове тази година приказват за слаба сеизмична интензивност по нашите земи. Земетресенията в Турция ще продължат и повече от година, разяснява обстановката там доцент Пламена Райкова и това не би трябвало да ни плаши, тъй като е един напълно натурален развой.

У нас учените в Българска академия на науките правят денонощни наблюдения посредством 40 станции разположение на територията на цялата страна, данните от тях разгласяват в интернет страницата на института и те са налични за всеки, който желае да ги употребява.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР