Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една

...
Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една
Коментари Харесай

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва

Търпението на академичната общественост от университетите се изчерпва. За една търпелива общественост това значи, че тя е на лимита на търпението си. Възнагражденията в бранша на висшето обучение не са мръднали от години.

Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за митинга на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е неприемливо магистри да получават хонорари, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за нарастване на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения от 180% от междинната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - сега има пари за отпадане на държавните такси, само че няма пари за нарастване на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения, разочарована е Темелкова. Според нея няма по какъв начин да има качество, когато страната е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на схващане от изпълнителната власт, който да продължи отсега нататък и да се обърне внимание на академичната общественост. Ефективните протестни дейности ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

" Те са отговорни за бавенето на нарастването на нашите заплати. Средното заплащане в сферата е друго, само че приблизително е от 1750 до 4 150 лева в медицинските университети, които са най-добре финансово ", сподели Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг академични учител съобщи, че заплатите им не са повишавани от години. " Повишение би трябвало да има и за непреподавателския състав, защото те също са съпричастни към образователния развой ", считат те.

" Изтощени сме. Изпълняваме всичките си условия, само че страната не извършва обещанията си. Министерствата са ни трансформирали в спринтьори в маратон ", сподели различен учител. Те са безапелационни, че митингите няма да спрат.

" Ако се наложи ще продължим със стачните ни дейности. Ще блокираме пътища, ще спрем образованието на студентите. Студентите също ни поддържат ", заканиха се преподавателите
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР