Земетресението продължи почти две минути. Навсякъде имаше прах. 14-етажният жилищен

...
Земетресението продължи почти две минути. Навсякъде имаше прах. 14-етажният жилищен
Коментари Харесай

Ясин от Адана пред Dir.bg: Трусът беше почти 2 мин., приятел загина в срутилия се пред мен блок

Земетресението продължи съвсем две минути. Навсякъде имаше прахуляк. 14-етажният жилищен блок пред нашата кооперация се срути, а под руините почина и мой другар. Гледките бяха ужасяващи. Това споделя особено за Dir.bg Ясин Кардашлар от Адана - един от най-засегнатите градове след опустошителния трус в Турция.

В 4:17 часа локално време 29-годишният Ясин и фамилията му спели в жилището си на четвъртия етаж, когато внезапно всичко почнало да се люлее. 

" Чух ужасен шум, на всички места имаше прахуляк. Погледнах през прозореца и блокът пред нас го нямаше. Хората бягаха, тези от първия етаж бяха излезли на открито. Това направихме и ние - станахме от леглата и слязохме долу ", спомня си пострадалият.

А когато излезли отвън блока, били покосени от смразяващата панорама - постройката пред техния блок се била срутила, а самото рухване на структурата нанесло и вреди на първите три етажа от кооперацията, в която живеят.

" Нямаше го - единствено руини. От полицията споделиха, че от всички, които са били в този блок, са оживели единствено 3-4 души. Намерени са други 20 - всичките са мъртви. От нашия блок има починало дете - спяло е наоколо до мястото, където е опустошен и нашият блок ", споделя Ясин, а, за жалост, негов другар също се оказва мъртъв под руините на падналата след земетресението постройка.

Специално за Dir.bg 29-годишният гражданин от Адана изпрати фотоси и видеа от избавителните акции, които сега протичат към неговия жилищен блок. На фрагментите се вижда по какъв начин кооперацията е разрушена до третия етаж, а постройката пред нея е изцяло срутена.

Сега Ясин Кардашлар се е настанил краткотрайно при приятелско семейство отвън града, тъй като съгласно експертите апартаментът му към този момент не е кадърен за живеене. Междувременно локалните управляващи са отворили учебни заведения и спортни салони, където останалите без домове да намерят заслон. От общината са обезпечили храна, както и санитарни такъми.

 Снимка: Ясин Кардашлар

" В центъра на Адана има 24 срутени здания. По новините споделиха, че починалите единствено в града са 146 души, а ранените - 2600 ", отбелязва още Ясин.

По думите му съгражданите му се нуждаят от заслон, одеяла, обувки и средства, с които да възстановят домовете си. 29-годишният турски жител се обръща и към българите, към които таи топли усеща, така като е живял за малко в София и е съумял да посети и други градове у нас.

 Снимка: Ясин Кардашлар

" Надявам се, че тази обстановка няма да се повтори още веднъж, никой не заслужава да премине през това. Трябва да сме обединени и сплотени в тези сложни дни. Сигурен съм, че българите ще ни поддържат. Ще бъдем доста признателни, в случай че приказват с нашите избавителни служби и провеждат помощ за потърпевшите градове. Оценяваме, че към този момент има ваши спасители в нашия град и ви благодарим авансово за всичко, което ще извършите за нас ", обръща се към българските жители Ясин.

 Снимка: Ясин Кардашлар

Обстановката в Адана след опустошителното земетресение все още е усложнена. Полицаи, пожарникари и доброволци не престават издирвателните акции за хора, останали под срутените здания.

Освен в учебни заведения и спортни салони, за гражданите без дом са основани палаткови лагери, част от които са ситуирани в парковете в града.

 Къде и по какъв начин можете да дарите за потърпевшите от земетресението в Турция Виж още

По информация на Българска телеграфна агенция от сутринта до обедните часове българските спасители са претърсили три обекта от общо 11 рухнали здания в Адана. Сотир Лазаров, който е доброволец, е декларирал пред български публицисти, че под отломките има затрупани сред 20 и 30 души, само че досега търсенето не дава резултат.

Малко по-рано Dir.bg разгласява, в който са събрани методите, по които може да дарите за бедстващите след труса в южната ни съседка.

До момента формалните данни сочат, че починалите в Турция и Сирия са към 5000 души, а над 14 000 са ранени. Спасителните интервенции не престават, а президентът Ердоган разгласи едноседмичен народен печал и тримесечно изключително състояние в засегнатите от труса окръзи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР