Земеделският министър в оставка Иван Иванов щял да защитава българските

...
Земеделският министър в оставка Иван Иванов щял да защитава българските
Коментари Харесай

Земеделският министър щял да ни брани от евтиния украински внос

Земеделският министър в оставка Иван Иванов щял да пази българските призводители от вноса на евтина украинска пшеница. Това стана ясно от репортаж на БНР за присъединяване му в първата беритба в Старозагорско.

Добра годишна продукция и към 7 млн. тона пшеница предвижда министърът на земеделието в оставка Иван Иванов при откриването на жътвата в радневското село Боздуганово. Той акцентира, че няма риск от дефицит за вътрешното ползване. Според него обаче се чака по-висока изкупна цена на пшеницата, макар че в последните месеци тя спада на вътрешния пазар.

От друга страна обаче представители на фермерите показаха паниката си от инструкция на Европейския съюз, позволяваща унищожаване на вносните мита за артикули, идващи от Украйна, която заплашва българското земеделие. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази отрицателно на цената на българската продукция, чиято себестойност фрапантно е повишена поради нарасналите цени на горивата и торовете. „ Ниските цени на внасяната стока от Украйна ще провокират земетресения в сектора и ще доведат до банкрути на дребните стопанства “, безапелационна е ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Земеделският министър в оставка Иван Иванов, счита, че би трябвало да има понижение в цената на хляба " до момента в който се използва още пшеницата от остарялата годишна продукция " и " задържане на цената при увеличена цена на зърното за самун, което ще се осъществя на пазара в идващите седмици ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР