Земеделският министър Десислава Танева смята, че в Европепейската комисия са

...
Земеделският министър Десислава Танева смята, че в Европепейската комисия са
Коментари Харесай

Според Танева ЕК бърка за квотите за бг храни във веригите

Земеделският министър Десислава Танева счита, че в Европепейската комисия са се объркали и незаслужено упрекват България, че дискриминира вносните храни в хипермаркетите. Вчера Европейска комисия разгласи, че стартира наказателна процедура против София поради противоречивите нормативни промени, с които комерсиалните вериги бяха задължени да отделят повече място на рафтовете си за достоверни български хранителни артикули.   

Днес Танева изясни, че още не е получила формалното писмо от Брюксел, в което се приказва за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз. (Този вид документи са достъпни - те наложително се разгласяват на уеб страницата на комисия, тъй че всеки да може да се запознае с тях. Именно по този начин още през вчерашния ден в. " Сега " прочете писмото за храните.).

  " След като получим официално писмото от Европейска комисия, ще отговорим, че Постановление на Министерски съвет 70/2020 година за главните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта ", каза  Десислава Танева пред Българска национална телевизия.

" Квоти няма, има само принцип за опция на достъп на локалните производители ", настоя отрасловата министърка.

" Има процедура единствено за млечните храни и изискванията касаят единствено обичайно български продукти, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме само опция, добави Танева. Според нея няма има квоти и няма ограничаване, имало единствено общ текст, който предлага на комерсиалните вериги да имат " задоволително пространство " за храни - локално произвеждане.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР