Земеделски производители се събират в сряда в 9,45 часа на

...
Земеделски производители се събират в сряда в 9,45 часа на
Коментари Харесай

Край на търпението! Земеделци окупират граничните пунктове в Кардам и Дуранкулак

Земеделски производители се събират в сряда в 9,45 часа на бензиностанцията преди село Кардам. Те ще подкарат тракторите към граничния контролнопропускателен пункт „ Йовково ” на границата с Румъния. „ Ще създадем напрежение с митинга си, само че към този момент нямаме други средства. От месеци настояваме да бъде спрян безмитният импорт на селскостопанска продукция от Украйна ”, съобщи Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, като добави, че се чакат над 100 трактора. Протестите ще продължат на 30 и 31 март.
„ Земеделски кооперации от региона на Каварна и Шабла ще излезем с тракторите и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дуранкулак ”. Не имаме намерение да затваряме придвижването, ще протестираме алегорично от 10 до 11 часа на 29,30 и 31 март. Настояваме за анулация на регламента на Европейската комисия от 2022 година за безмитен импорт на селскостопанска продукция от Украйна. Ако Европейската комисия не вземе ограничения, на 7 април, дружно с румънските зърнопроизводители, ще блокираме граничните пунктове ”, заяви Кирил Комитов, ръководител на регионалния съюз на земеделските кооперации „ Добруджа ”, предава 24 часа. „ От румънска страна е доказана организацията на митинга на 7 април, тъй че, в случай че няма навреме решение от Брюксел, ще бъдем дружно от двете страни на границата ”, сподели още Жекова.
В Добричка област земеделците привършват с обработките на почвата за идната пролетна сеитба. „ В диалози сме с компании да вземем семена на разсрочено заплащане, другояче няма с какво да сеем. В момента търговия няма, за звук пшеница оферират 430 лв., което е надалеч под себестойността на декар ”, прибавя Комитов.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР