Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно

...
Зеленият боб е много популярен зеленчук у нас. Това едногодишно
Коментари Харесай

Вкусни гарнитури със зелен боб

Зеленият фасул е доста известен зарзават у нас. Това едногодишно увивно растение от семейство бобови е особено с плода си, който е шушулка, цялостна с бобчета с овална форма.

Този зарзават е богат на белтъчини, мазнини и въглехидрати, минерални соли и витамини, т.е. съдържа всички съществени хранителни субстанции. Като прибавим способността му да се сварява бързо и отличният усет, е ясно за какво е толкоз публикуван в кулинарията.

Ястията със зелен боб са многообразни, най-често се намира в супи, яхнии и салати. Гарнитурите със зелен боб обаче са непокътната територия, която разрешава кулинарни опити с ненадейно забавен резултат.

Какви гарнитури със зелен фасул са изключително забавни на гастрономите и задоволяват всевъзможен усет?

Салатите от зелен фасул, пюрето от зелен боб, ориз със зелен фасул са известни вкусотии са гарниране на меса.

Зеленият боб прави добър тандем с доста други зеленчуци. Например с домати. Една забавна гарнитура е с двата съществени зеленчука, овкусени с разнообразни подправки.

 Зелен боб гарнитура

Зелен боб с домати

За 4 порции са нужни:

- 100 грама зелен боб за всяка една, т.е. 400 грама общо

- 100 грама консервирани домати за всяка порция, т.е. 400 грама общо

- 1 глава лук

- 1-2 скилидки чесън

- 1 супена лъжица захар за туширане киселината на доматите

- 2 супени лъжици оцет за овкусяване

- 1 супена лъжица изсъхнал босилек

- 2 супени лъжици зехтин

- ½ кафяна чашка маслини

- Черен пипер

- Сол на вкус

 Зелен фасул с домати

Може да се употребява замразен зелен боб или свеж, който да се бланшира, до момента в който омекне добре. Ако се употребява замразен, би трябвало да се пусне във вряла вода за 10-15 минути и да се изчака да омекне. После се отцежда от водата.

Лукът, нарязан на ситно, и чесънът, който преди този момент се пресова, се задушават в зехтина, прибавя се захарта и се оставя да карамелизира. После се прибавя оцетът и се оставя да ври с него 2 минути. След това се прибавят доматите, нарязани на ситни кубчета и добре наситнените подправки. Полученият сос къкри на слаб огън няколко минути. Накрая се поставя зеленият боб и се разбърква добре. Сваля се от огъня и се сервира охладен, като може да се украси с свеж босилек.

Тази вкусна гарнитура със зелен фасул е подобаваща добавка към печени меса или салами, както и като независимо ястие за лек летен обяд или при диетично хранене, което толерира потреблението на зеленчуци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР