Зелените“ в Германия номинираха съпредседателя си Аналена Бербок за министър

...
Зелените“ в Германия номинираха съпредседателя си Аналена Бербок за министър
Коментари Харесай

Германия за първи път ще има жена външен министър

„ Зелените “ в Германия предложиха съпредседателя си Аналена Бербок за министър на външните работи в идващото държавно управление на страната. Ако бъде определена, тя ще стане първата жена топ посланик на западноевропейската страна.

Някогашната състезателка по скачане на батут, която е специалист по интернационално право, даде обещание да сложи правата на индивида в центъра на немската дипломация, написа „ Франс прес “.

Критици обаче акцентират, че тя в никакъв случай преди не е заемала държавен пост и е относително чужд политик. Неопитността ѝ е прояви в акцията, когато в общественото пространство излязоха разкрития за нейна закъсняла декларация за бонуси, грешки в автобиографията ѝ и изказвания за плагиатство в новата ѝ книга.

Публичен гаф бе и нейна изява на сцена, когато в края на речта си, чувствителни микрофони доловиха да проинася хули, до момента в който се отдръпва от трибуната. Бербок призна, че е позволила някои неточности и по-късно изтегли книгата си от пазара.

Отгледана във плантация покрай Хановер, депутатката овреме е усетила привкуса на политика, откакто родителите ѝ я завели на антиядрените демонстрации през 80-те години на предишния век.

Като тийнейджърка взе участие в надпревари по батут и печели три бронзови медала от немски шампионати. Бербок е приключила политически науки и обществено право в Хановер, а след това получава и магистърска степен по интернационално обществено право от Лондонското учебно заведение по стопанска система.

След като се опитва в публицистиката, през 2005 година се причислява към „ Зелените “ и се издига до началник на бранденбургския клон на партията 4 години по-късно. Влиза в Бундестага през 2013-а.

Бербок демонстрира проевропейска позиция с поддръжката си за по-голяма отговорност по въпросите за сигурността и защитата и се опълчва на газопровода „ Северен поток 2 “ с Русия, който получи поддръжката на отиващия си канцлер Ангела Меркел, само че раздразни съдружниците.

Според „ Ройтерс “ Роберт Хабек ще бъде предлагането на „ Зелените “ за вицеканцлер и министър на стопанската система с отговорност за климатичните политики.

„ Зелените “ са една от трите партии, които подписаха съдружно съглашение в сряда за сформиране на кабинет в Германия след изборите през септември. Останалите сътрудници са Свободната демократическа партия и Германската социалдемократическа партия, която завоюва вота и избра за правоприемник на Меркел сегашния вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР