Зелени, опасни, строителни, електронни, битови, рециклируеми – това са видове

...
Зелени, опасни, строителни, електронни, битови, рециклируеми – това са видове
Коментари Харесай

Как да изхвърляме правилно отпадъци в София

Зелени, рискови, строителни, електронни, битови, рециклируеми – това са типове боклуци, за чието изхвърляне има съответни правила, които жителите би трябвало да знаят. Има и проведена система за събирането и извозването им, всекидневно въведена от Столична община. За тях изяснява в детайли шефът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева в изявление за Българска телеграфна агенция.

Известно е, че е въведена система за разделно събиране на рециклируеми боклуци в цветни контейнери. Затова жителите нямат право да изхвърлят в сивите контейнери хартия, картон, пластмаса, метал и опаковки.

Но също по този начин семействата не би трябвало да изхвърлят в общия резервоар и едрогабаритните боклуци, строителните боклуци от дребни и частични ремонти; пепел и сгурия; зелени боклуци от частни дворове и градини /зелени биоотпадъци/. Тези категории боклуци би трябвало да бъдат поставяни до сивата кофа, акцентира Георгиева.

Разделното събиране, там където се генерират отпадъците - в домовете ни, би трябвало да бъде осъществявано по друг метод, тъй като крайната точка, до която би трябвало да доближат отпадъците не е идентична.

Едрогабаритните боклуци

Едрогабаритните боклуци, т.е. мебелите /столове, маси, кревати, дивани и т.н./ се събират и транспортират по график, друг за 24-те административни региони на София, който е оповестен на интернет-страницата на Столичния инспекторат, както и на районните администрации, осведоми Георгиева. Информация за графиците може да бъде открита и на телефонния номер на Оперативния център на Инспектората 02/987 5555.

Едрогабаритните боклуци би трябвало да бъдат изхвърляни до съдовете за боклук, само че единствено на съответните дати, избрани за съответния регион. Това обаче всеобщо не се съблюдава от жителите, разяснява Веска Георгиева. Тя посочи, че камионът, който събира едрогабаритните боклуци е друг от този, който събира отпадъците от кофите. Мястото на едрогабаритните боклуци не е в Завода за боклуци, а на лицензираното хранилище " Враждебна ".

Много хора си оставят едрогабаритния боклук до контейнера и въобще не се интересуват от графика за транспортиране, уточни Георгиева. Тя акцентира, че в София има над 21 000 контейнери за боклуци и не може във всеки един миг да чакаме, че компаниите ще ги извозят в същия ден, когато сме изхвърлили отпадъка.

Директорът на Инспектората даде образец със Западна Европа, където жителите са длъжни сами да закарат едрогабиритните си боклуци на избрани места, които много постоянно се намират отвън града. Подобна организация един ден ще пристигна и у нас, разяснява Георгиева.

Излязло от приложимост електронно и електрическо съоръжение и автомобилни гуми

Печките и хладилниците не са едрогабаритни боклуци. Те спадат към категорията " излязло от приложимост електронно и електрическо съоръжение ", което не би трябвало да се оставя до контейнерите за боклук. Определени компании събират от домовете сходно съоръжение.

Специални компании събират и автомобилните гуми, които също не би трябвало да се изхвърлят в общия боклук. Те се натрупват в дворовете на автомивки, автокъщи, автосервизи. Столичният инспекторат прави периодически инспекции дружно с районните инспекции по труда и постанова санкции. Много постоянно автомобилните гуми се горят през зимата, което замърсява въздуха, който дишаме.

Строителните боклуци

Строителните боклуци са разграничени на две огромни групи в закона. Строителни боклуци от строителство и разрушение – към тях спадат отпадъците от огромните строителни и инфраструктурни обекти, от новото строителство, от разрушаването на здания. Тези строителни боклуци не са отговорност на кмета на общината. Тяхното ръководство се регламентира в разпоредба на Министерския съвет за ръководство на строителни боклуци и земни маси.
Отговорност на кмета са строителните боклуци от дребните поправки в бита, както е записано в Наредбата по чистотата. При по-големи поправки би трябвало да се наеме резервоар. Има доста компании, които оферират такава услуга, Столичната община няма обвързване да обезпечава събирането и превозването на тези боклуци.

Общината има задължението да обезпечи събирането и превозването на отпадъците от дребни поправки от бита, които би трябвало да бъдат поставени в чували до съдовете за боклук. Те нормално се събират с едрогабаритните боклуци и се транспортират до хранилище " Враждебна ". Тези боклуци не могат да бъдат събирани със сметосъбиращите камиони, тъй като ще ги повредят. Когато служащите на компанията видят, че в контейнера има строителни боклуци, те оставят съда на място.

Зелени или биоразградими боклуци

Зелените или биоразградими боклуци се разделят на две подгрупи - зелени (тревите, храстите, клоните и шумата) и хранителни. Зелените боклуци се извозват в инсталацията за компостиране на Хан Богров. Разкрити са 12 особено обособени пункта в крайградските региони на София, в които могат да се изхвърлят зелени боклуци, напомни Георгиева.

Хранителните боклуци от заведенията за публично хранене, общинските детски градини, ясли, детски кухни се събират проведено, като обектите са длъжни да изхвърлят отпадъците от храни в кафяви кофи, които са им раздадени от Столичната община.

За семействата към момента няма основана такава организация, по тази причина и те се изхвърлят в общите съдове.

Хранителните боклуци от заведенията отиват в апаратура за биологично отнасяне.

Опасни боклуци

Опасните боклуци - от опаковки от битова химия, бои, лакове, кофи от латекс, медикаменти, по никакъв метод не би трябвало да попадат в сивите кофи, нито в торбичка до кофите. Те би трябвало да бъдат предадени на профилираната компания, с която Столичната община има контракт и която разполага своя мобилен пункт на разнообразни места в столицата по график. Той може да бъде открит на интернет страницата на Столичния инспекторат. Все повече жители предават проведено този вид боклуци в съответните мобилни пунктове.

Екипът, който наблюдава графиците на сметосъбиращите компании, следи дали компаниите си извършват графиците за сметосъбиране. По електронен път този график е въведен в общинската осведомителна система за ръководство на отпадъците.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Рециклатор (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР