Зелената сделка е проблем, каза премиерът в БрюкселС влизането в

...
Зелената сделка е проблем, каза премиерът в БрюкселС влизането в
Коментари Харесай

Борисов: С еврозоната ставаме бяла държава

Зелената договорка е проблем, сподели министър председателят в Брюксел
С влизането в еврозоната България се причислява към към " Европа на първа скорост " и " белите страни ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Брюксел. В сърцето на Европейски Съюз той се срещна с ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. По думите му чакалнята на еврозоната обезпечава стабилността на банковата система и нищо повече. Не виждам в Европа страна с евро да е по-зле от България. Ще пристигна време да приказваме за какво толкоз ги е боязън от чакалнята на еврозоната и че не могат да се нарушават по този начин елементарно банковите закони и да се банкрутират банки, безапелационен бе Борисов. Той акцентира, че единствената опозиция е в България. Най-лесно е да се откажем, добави министър председателят и означи, че не се вижда предстоящата поддръжка от десни сили у нас, които по-рано са поставяли приемането на еврото като изискване да признаят триумф на държавното управление. По неговите думи се следи гневна опозиция против това стратегическо решение.

Зелената договорка за България е огромен проблем, 60 % от електрическата енергия идва от въглищните централи, разяснява Борисов другата огромна тематика, съобщи Българска телеграфна агенция. Според премиера надали Европейски Съюз ще се откаже от така наречен Зелена договорка – постепенния отвод от използването на потребни изкопаеми в стопанската система. В идващите 10 години би трябвало да се работи доста интензивно, разясни Борисов. И добави: „ Дето се вика, аз тогава несъмнено няма да се занимавам с политика към този момент, само че би трябвало да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда ”.

Борисов означи, че съгласно представителите на Европейски Съюз с 14-те милиарда евро от идващия европейски бюджет до 2027 година нашата страна би могла да реши тези проблеми, само че в същото време това са средства и за инфраструктура, дребни и междинни предприятия, конкурентоспособност, обучение. Тук е главният ни спор и борбата е доста огромна, сподели министър председателят.

Той посочи, че бюджетът на Европейски Съюз за 2021-2027 година ще бъде с 60 милиарда евро по-скромен. За България сега сме постигнали, макар понижения бюджет, да получим толкоз и повече пари, колкото сме имали в процентно съответствие, разясни Борисов.

В отговор на въпрос министър председателят разясни, че с сътрудниците си от Европейски Съюз не е обсъждал сигнала на основния прокурор Иван Гешев до европейски институции поради дълготрайната липса на отговор от Сърбия за връщането на Цветан Василев. За разлика от други институции, ние не се месим на самостоятелната правосъдна власт по никакъв метод. Нито е в съгласие, нито ме е питал някой, нито желая да разясня тази тематика, уточни министър председателят във връзка изпращането на сигнала.

Той съобщи, че с Мишел и Фон дер Лайен е приказвал за приключването на механизма на Европейска комисия за наблюдаване на нашата страна. Направили сме всичко, което е трябвало, добави той.

По мотив решението на Държавния департамент на Съединени американски щати да забрани влизането в страната на арбитър Андон Миталов, който пусна обвинения за шпионож Николай Малинов да пътува до Русия за среща с Путин, министър председателят означи, че сходен ход не се подхваща за първи път. Департаментът е решил, не дава визи. Когато бях основен секретар (на МВР), основният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за Съединени американски щати, означи Борисов. Той съобщи, че не е бил сюрпризиран ни минимум от известието на Вашингтон. Когато са видели човек с повдигнати обвинявания да е в Москва и да получава медал, несъмнено са си задали въпроси и може би оттова е тръгнала цялата работа. Нито желая знам, нито да разясня. Едното е работа на Съединени американски щати, другото е решение на български арбитър - той е самостоятелен, по този начин е решил, сподели министър председателят.

Също в отговор на въпрос той добави, че нашата страна има прелестни правни връзки с ОАЕ и Саудитска Арабия. Не се меся в правосъдни процеси, съобщи министър председателят във връзка дейностите против Васил Божков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР