Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е една от най-токсичните гъби в

...
Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е една от най-токсичните гъби в
Коментари Харесай

Зелената мухоморка - най-отровната гъба в света. Има ли противоотрова за нея?

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е една от най-токсичните гъби в света. Тя принадлежи към рода Мухоморки (Amanita), който включва разнообразни типове гъби, множеството отровни

По външни белези тя има: шапка, която е нормално зеленикава или ярко кафява, само че може да варира в цветовете си. Под шапката има бял дирек, който е затрупан с бели или светлозелени петна. Върху основата на стълба се намира бял пръстен. Също по този начин има набраздени люспици по дължината му и великодушна волва.
Среща се главно в широколистни и смесени гори. Причина за множеството отравяния е неналичието на опит при идентификацията на бели, ядливи печурки.
Токсичността на зелената мухоморка се дължи на наличието на аматоксини, които могат да убият относително бързо един 70 килограмов човек. Те се всмукват бързо от организма и провокират съществени увреждания на черния дроб, бъбреците и другите органи. Приемането на даже доста дребна доза от тези отрови може да бъде съдбовно.

Отравянето със зелена мухоморка е извънредно съществено положение и изисква неотложно лекарско вмешателство. Симптомите на отравянето нормално не се демонстрират незабавно, само че се задържат за няколко часа до няколко дни. Първите признаци могат да включват гадене, повръщане, диария и мощни стомашни болки. След това се появяват увреждания на черния дроб и бъбреците, които могат да доведат до остра бъбречна непълнота и гибел.



Буквално от май 2023 г има положителни вести: Учени откриха допустима противоотрова на най-смъртоносната гъба в света

Най-смъртоносната гъба в света е зелената мухоморка и в този момент учените са разкрили вероятен противоотрова от малко евентуален източник: флуоресцентно багрило.

Наречено индоцианиново зелено (ICG), багрилото нормално се употребява в здравната образна диагностика, с цел да помогне за оценка на функционалността на сърцето и черния дроб, само че интернационален екип от учени е открил, че то също по този начин стопира алфа-аманитина (AMA), главното вещество на гъбата смъртоносна шапка токсин, мъртъв в следите си, съгласно изследване, оповестено на 16 май в списанието Nature Communications. Досега този антидот е работил в човешки кафези, минимодели на черния дроб и при мишки, само че не е тестван при хора.

Според изследването зеленикаво-жълтите гъби с форма на чадър ( Amanita phalloides ) са виновни за 90% от всички смъртни случаи при хора при отровни гъби. Въпреки че гъбите са родом от Европа, те могат да бъдат открити в цяла Северна Америка, съгласно The ​​Atlantic.
При усвояване на гъбата токсините могат да причинят повръщане, кървава диария или урина, увреждане на черния дроб и бъбреците и даже гибел. Леченията варират според от това по кое време са били погълнати токсините, само че могат да включват изпомпване на стомаха и хирургично премахване на части от гъбата, съгласно WebMD.

„ Досега остава неразбираемо по какъв начин тъкмо смъртоносните гъби убиват хора “, сподели пред Live Science съавторът на проучването Qiao-Ping Wang, професор и началник на отдел в Училището по фармацевтични науки към университета Sun Yat-Sen в Шенжен, Китай. в имейл. „ Но се смяташе, че има най-токсичния токсин, AMA, виновен за неговата цитотоксичност “ или способността да убива кафези.

Уанг добави, че предходни проучвания демонстрират, че AMA „ може да блокира транскрипцията на РНК “, което е, когато информацията от нишка на ДНК се копира в нова молекула по пътя й към привикване за създаване на нови протеини. По този метод транскрипцията на РНК е „ значим биологичен развой за действието и оцеляването на клетката “.
За да видят кои гени и протеини са основни за токсичността на смъртоносните капачки, учените са употребявали CRISPR, технология за редактиране на генома, с цел да основат набор от човешки кафези, всяка с друга разновидност. След това те тестваха коя от мутантните кафези може да оцелее при излагане на AMA. Чрез този развой те откриха, че AMA евентуално изисква ензим, прочут като STT3B, с цел да упражни своите токсични резултати.



„ Открихме протеина STT3B и неговият биологичен път е сериозен за цитотоксичността на токсините “, сподели Уанг. STT3B взе участие в производството на N-гликани, които са основни за гарантиране, че протеините се " сгъват " в вярната им форма; премахването на гена за STT3B в клетките фрапантно увеличи устойчивостта на клетките към AMA и също попречва способността на токсина да навлиза в клетките.

„ Ние потвърдихме тези открития в чернодробни кафези и чернодробни органоиди “ – дребни модели на човешки черен дроб – „ защото черният дроб е целевият орган на гъбните отрови “, сподели Уанг.

Уанг сподели, че сега екипът " изследва по какъв начин STT3B може да способства за устойчивост против гъбични отрови, само че точният механизъм към момента не е прочут ".
„ Ако успее, ICG може да съставлява новаторско, животоспасяващо лекуване за хора, страдащи от отравяне с гъби “, сподели той.

Уанг добави, че изследователският екип възнамерява в последна сметка да организира опити върху хора, с цел да оцени ефикасността на ICG при хора, които неотдавна са погълнали смъртоносни гъби. „ Тези проби ще дадат по-категорични резултати и ще дават по-ясна картина на капацитета на ICG да революционизира лекуването на отравяне с гъби “, сподели той.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР