Здравословното хранене е задължително условие за пълноценен и дълъг живот.

...
Здравословното хранене е задължително условие за пълноценен и дълъг живот.
Коментари Харесай

Тези 3 храни изобщо не са толкова полезни, колкото си мислите

Здравословното хранене е наложително изискване за пълностоен и дълъг живот. Понякога, в старанието си да се хранят с най-хубавите артикули, доста хора стартират да търсят други възможности на познатите храни и замествайки ги, считат, че са създали здравословния избор. В идващите редове ще видите някои сякаш здравословни храни, които не са по този начин потребни.

1. Кафяв ориз

 кафяв ориз

Широко публикувано е изказванието, че белите храни (бял ориз, бял самун, бяла захар, бяло брашно и др.) са нездравословни за здравето. Поради тази причина те са отлъчени от менюто на последователите на здравословното хранене.

Кафявият ориз по-добър ли е от белия?

Белият ориз е модифициран, а кафявият е пълнозърнест и богат на фибри, които подкрепят активността на червата и ни поддържат сити по-дълго време.

В реалност кафявият ориз има повече фибри от белия. Те се съдържат в зародиша и обвивката му. Но в състава му попадат фитичната киселина и лектините, които са нездравословни за нашия организъм, защото му лишават калция и магнезия. Ако се приема независимо кафявият ориз в действителност ще се задържи по-дълго в стомасите ни, само че в случаите, в които го комбинираме със зеленчуци, месо и така нататък, това негово свойство изчезва и той се задържа в стомасите ни тъкмо толкоз, колкото и белият.

Можете да извършите кафявият ориз по-лесно усвоим, в случай че преди да го сготвите го накиснете във вода с морска или хималайска сол или с лимонен сок. По този метод ще доста ще намалите количеството на фитичната киселина. За да извлечете потребните му съставки, е належащо и да консумирате независимо. Ако желаете да употребявате ориза като гарнитура към някакво ядене, няма причина да не изберете белия ориз.

2. Плодов фреш

 фрешовете са цялостни със захар и не са потребни

Прясно изцеденият плодов сок (фреш) е считан за здравословна напитка, защото е напълно естествен артикул, изработен от плодове. Но това не е изцяло по този начин, защото плодовите фрешове съдържат огромно количество захар. В доста случаи наличието на захарта е същото или най-малко се приближава до това в газираните питиета.

Факт е, че прясно изцедените плодови сокове съдържат известни количества витамини и антиоксиданти, само че те не могат да компенсират огромното количество захар. Друг минус на плодовите фрешове е неналичието на по този начин потребните фибри, чиято функционалност е забавянето на усвояването на фруктозата. Така, макар че даден плод е извънредно потребен, когато е цялостен, щом се трансформира в сок, той става нездравословен.

Освен това, когато консумираме плодовете цели, не можем да изядем огромно количество, защото те ни засищат, а когато пием плодови фрешове, поемаме захарта от най-малко 3-4 плода, които другояче не бихме могли да хапнем едновременно. Това огромно количество захар натоварва черния дроб. Затова експертите поучават да консумираме плодовете цели, вместо под формата на изцедени сокове.

Консумацията на плодови фрешове е нездравословна и за зъбите, защото с изключение на огромното количество захар, те са с доста висока киселинност, която предизвиква кариеси. Едно изследване потвърждава, че ежедневният банкет на плодови фрешове е толкоз нездравословно за зъбите, колкото и избелващите сътрудници.

3. Здравословни блокчета

 корнито не е толкоз потребна храна

В днешно време хората избират да заместват едно от главните си хранения с пълнозърнести бисквити, пълнозърнесто блокче, ядки и сушени плодове. Истината е, че въпреки да наподобяват като добра и здравословна опция, те са нездравословни за здравето ни. Достатъчно е единствено да погледнем състава им, с цел да разберем, че те са надалеч от здравословни.

В него влизат хидрогенирани мазнини/маргарин/естерифицирани растителни мазнини, глюкозо-фруктозен сироп/захар/царевичен сироп, оцветители, ароматизатори, консерванти, стабилизатори, емулгатори, сол и така нататък Всички тези химикали трансформират здравословните блокчета във нездравословни за нашия организъм артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР