Здравословното хранене е изключително полезно, но в повечето случаи просто

...
Здравословното хранене е изключително полезно, но в повечето случаи просто
Коментари Харесай

Как да харесваме здравословната храна

Здравословното хранене е извънредно потребно, само че в множеството случаи просто не ни е вкусно. Полезните храни рядко са измежду тези, които изкушават сетивата и небцето ни. Именно това е повода рядко да залагаме на тях. Това обаче може да докара до повишаване на килограмите и появяването на здравословни проблеми.

За да се оправим с навиците си, е значимо да се научим да харесваме здравословната храна. Хранителните ни навици са значително заучени и добити и могат да бъдат изменени. Нагласата ни към храната е изменчива.

Когато човек реши да смъква килограми, всекидневно прибягва към диети. Рязкото ограничение на храната обаче рядко дава трайни резултати. Повечето диети имат противоположен на стремежи резултат. Изследванията са потвърдили, че лишаването от избрани храни води до комплициране на равнищата на хормоните. Това ни кара да ядем даже още повече от преди и води освен до йо-йо резултат, само че и до в допълнение повишаване на килограмите.

Здравословните привички би трябвало да се образуват още в детството. Учените от Оксфорд са открили, че даже да не желаят, децата могат да бъдат накарани да заобичат броколито. Това става посредством настойчиво повторение. На десетия, най-вече петнайстия път, в който подканите детето да яде от зеления зарзават в чинията, той от противен се трансформира във апетитен.

Принципът може да се ползва както при децата, по този начин и при възрастните. Всеки може да се научи да харесва и избира здравословната храна. Упорството при тях дава даже по-добри резултати, защото възрастните са наясно какъв брой значимо е да се хранят здравословно.

Важно е да намерим алтернативата на всичко нездравословно. Така да вземем за пример, когато пием кока-кола, ние внасяне извънредно доста високи дози захар в тялото си. Глюкозата в нея обаче изпраща позитивно обръщение на мозъка, защото носи огромна доза сила и ни кара да се усещаме добре. За да осигурите същото на организма си, е доста по-добре да похапнете кафяв ориз – той работи по същия метод.

За да намалите солта и захарта в менюто си, е нужно това да става последователно. Ако го извършите внезапно, ще издържите за малко, след което ще се върнете към навиците си. Постепенно намалявайте дозите им и се пробвайте да привикнете към диета, по-бедна на захар и сол.

За да привикнете към новия си режим, е добре да приложите и тествания трик с по-малките чинии. Сипвайки си по-малко в по-малка паница, ще ядете и по-малко. Така ще сте сити и удовлетворени от себе си.

Също по този начин, с цел да се научите да обичате здравословните храни, е редно те да са непрекъснато пред очите ви. Ако не желаете да ядете бонбони, не си купувайте бонбони. Старайте се в дома ви постоянно да има пресни плодове и зеленчуци, а в себе си постоянно дръжте по нещо нискокалорично, което да сложите в устата, щом почувствате апетит.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР