Здравното министерство е сезирало органите на МВР след сигнали за

...
Здравното министерство е сезирало органите на МВР след сигнали за
Коментари Харесай

МЗ e сезирало МВР след сигналите за пиене на дезинфектанти уж за лечение

Здравното министерство е сезирало органите на Министерство на вътрешните работи след сигнали за приложимост на дезинфектант с хлорен диоксид като средство за заличаване на „ всички вируси и патогени “ и „ за лекуване на разнообразни по темперамент болести “, в това число и COVID-19, оповестяват от ведомството.

Оттам още веднъж предизвестяват, че потреблението на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве.

" Дезинфектантите (биоциди) обгръщат разнообразни класове артикули за характерна приложимост, например за стерилизация на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и така нататък Дезинфектантите не са лекарствени артикули, не са предопределени за лекуване и не лекуват! Те не се употребяват за вътрешна приложимост ", безапелационни са здравните управляващи.

" Всички биоциди подлежат на позволителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено позволение по ред, избран в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на наложителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за съответна област на приложение, за която авансово е осъществена оценка на риска ", се споделя още в известието.

Информация за позволените области на приложение за всеки биоцид е оповестена в регистъра на позволените биоцидни артикули на уеб страницата на Министерство на здравеопазването, на следния електронен адрес:

https://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/

" Задължително изискване, за отбрана на човешкото здраве, е съпътстващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и други, в това число съпътстващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за използването му да подхождат на изискванията в издаденото позволение. Противното е причина за съществено увреждане на човешкото здраве заради неправилна приложимост ", безапелационни са здравните управляващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР