Здравното министерство е подписало договор с италианската компания Leonardo S.p.a.

...
Здравното министерство е подписало договор с италианската компания Leonardo S.p.a.
Коментари Харесай

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Здравното министерство е подписало контракт с италианската компания Leonardo S.p.a. за доставка на 6 медицински хеликоптера. Първата въздушна кола за спешна помощ се чака да дойде в България на 15 декември тази година. Това разгласи здравният министър Асен Меджидиев в изявление за Българска национална телевизия. Докато пристигна първата машина, ведомството ще се надява да вземе на лизинг други два хеликоптера, като по думите на министъра се чака това да стане до края на юли.

Справка в Регистъра за публични поръчки (ЦАИС) демонстрира, че контрактът с италианската компания към момента не е оповестен. Единствено са налични два двустранни протокола за установяване на реализатор. От документите излиза наяве, че цената на една въздушна кола за спешна помощ е малко над 18.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Така шестте летателни машини ще костват над 110.1 млн. лева без Данък добавена стойност. В поръчката е планувано и наземно съоръжение на стойност от малко над 3.3 млн. лева без Данък добавена стойност.

Предвидено е образование на летателния личен състав за работата със системите на машините. Заложеният график за доставка планува първо да дойде наземното съоръжение за всички машини. Това би трябвало да се случи на 1 септември тази година. Първият хеликоптер с техническо, здравно съоръжение идва на 15 декември, а идващите 5 машини – от време на време през 6 месеца. Така страната ни би трябвало да получи целия комплект до 30 април 2026 година

Ведомството си резервира правото, в случай че реши, да поръча още 2 хеликоптери, само че на контрактуваните цени.

По силата на контракта италианската компания ще получи 35% задатък от цената на хеликоптера след подписването на договора. След като машината бъде призната, компанията ще получи още 65%.

Припомняме, че процедурата за директно договаряне бе стартирана от ведомството през януари тази година, като задачата бе да се контракти с италианската Leonardo S.p.A. Фирмата бе единствен участник в предния търг, който обаче бе преустановен с претекст, че офертата ѝ надвишава с към 3.3 млн. лева оптималния финансов запас. Поръчката бе обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията, а след това и пред Върховен административен съд.

През това време властта закри сдружение „ Хели Мед Сървиз “, което бе пред сключване на контракт за обезпечаването на две въздушни коли за спешна помощ на лизинг, като разпореди незабавната въздушна помощ на държавния „ Авиоотряд 28 “.

Помощта по въздух наложително ще бъде безвъзмездна, всичко се поема от страната и Министерството на финансите е заделило средства, с цел да може тя да действа ", съобщи Асен Меджидиев през днешния ден.

Тази седмица се афишира социална поръчка за два хеликоптера на лизинг, още веднъж от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, с цел да може спасяването по въздух да стартира още от лятото.

Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Държавния авиационен оператор, ще употребяваме пистите на Военновъздушните сили, които са извънредно значими, тъй като подготовката за построяването на хангари и площадки изисква по-дълъг развой. “

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, само че ще се работи по построяването на най-малко още три бази в страната. Хеликоптерни площадки ще има в София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол, Бургас, Русе, Добрич, Балчик, съобщи Асен Меджидиев.

Обявени са местата за лекарите и медицинските екипи, редом стартира образованието на водачи и техници за хеликоптерите. Медиците ще се образоват във ВМА. Първоначално това ще са анестезиолози, реаниматори и медицински сестри, като те наложително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, с цел да се види дали са годни за хвърчене.

Здравният министър увери, че заплащането им ще бъде „ положително “, защото ще работят в по-тежки условия. Един доктор и една сестра ще би трябвало да дават най-малко 5-6 наряди в месеца и се чака да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят, добави министърът.
Повече за Leonardo S.p.a.
От уеб страницата на компанията излиза наяве, че с изключение на водач в здравната въздушна авиация, Leonardo S.p.a. поема и поръчки за военни хеликоптери. Компанията има подписани договори с страни от Европа,  Близкия изток, Азия, Съединени американски щати. Между 2023 и 2026 година цената на контрактуваните поръчки е 470 млн. евро. 

Освен в защитата и сигурността, компанията развива действия и в аерокосмическия бранш. Играе роля в  големи интернационалните стратегически стратегии и е приближен софтуерен сътрудник на държавни управления, отбранителни организации, институции и предприятия. Иновациите, непрекъснатите проучвания, цифровото произвеждане и устойчивостта са крайъгълните камъни на бизнеса на компанията по целия свят. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР