Здравните власти продължават да бавят решението за налагане на нови

...
Здравните власти продължават да бавят решението за налагане на нови
Коментари Харесай

Локдаун в София - най-рано в събота, в страната - от понеделник

Здравните управляващи не престават да бавят решението за налагане на нови ограничавания в опит да се овладее новата вълна на ковид, която ни заля безотговорно. Въпреки настояването на редица болнични шефове за незабавни ограничения, решението ще е известно най-рано в четвъртък. В София ограничения ще има вероятно от събота, а в случай че се реши, че има потребност и от ограничавания на национално равнище, те ще са от понеделник. Този път желаеме да се подготвим и да обсъдим нещата, неуместно разгласи основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Добрата вест е, че и той към този момент вижда, че имаме скоростно разпространяване на вируса в последните дни.

По-рано РЗИ-София и болнични шефове предложиха съвсем цялостно затваряне на столицата. Предложението бе да се затворят моловете, заведенията за хранене, учебните заведения, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и региона. Това ще е първото затваряне на заведенията за хранене в страната, в случай че бъде признато - макар злополуката с растящите случаи, жертви и хоспитализации, държавното управление отхвърля да работи, а се скри зад регионалните щабове, които на собствен ред в последните дни вземат безредни и постоянно взаимно изключващи се решения.

" Мерките ще бъдат въведени в началото за 14 дни. Няма да стане от през днешния ден за на следващия ден, ще дадем един ярък прозорец. До края на седмицата тези ограничения ще влязат в действие. Кои от тях ще влязат в действие - ще реши щабът ", уточни шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев, който увери, че няма да се поставят КПП-та на входовете към столицата.

" В огромните лечебни заведения в столицата като Александровска, ВМА, " Пирогов ", леглата са съвсем изчерпани. Натискът е връху интензивните кревати. В незабавна помощ все още за една промяна има 470 повиквания, малко над 1/2 от тях са за коронавирус пациенти и голяма част от тях автоматизирано влизат в интензивните отделения ", разяснява шефът на столичната РЗИ. По думите му заетите кревати в лечебните заведения в София сега са около 75% - както леки, така и интензивни случаи. " Апелирам - апелирам, спазвайте противоепидемичните ограничения. Ситуацията сега в София е сериозна, дано да не я утежняваме ", прикани Пенчев.

На срещата през днешния ден дълго е обсъждан и въпросът за леглата за деца, които ще се усилят в " Пирогов " и " Св. Анна " поради повишения брой деца, инфектирани с вируса. В момента в лечебните заведения в столицата са настанени към 30 деца. Шефът на болница " Св. Анна " доктор Славчо Близнаков разяснява, че 50% от отделенията му сега са за коронавирус пациенти, като тази заран са били заети 102% от тях. " 270 са болните от ковид, 25 са в реанимация. 30% от потенциала на детското ни поделение е заето от дребни пациенти с ковид - положението им от леко към приблизително, само че фактът, че има деца с коронавирус с майките им, които също са инфектирани, е стеснителен ", уточни той.

По-рано и шефът на " Пирогов " прикани за стягане на ограниченията.  " Почти сме на лимита на опциите и трябва да се мисли за по-сериозни ограничения. Може би трябва да се вземе към този момент отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще би трябвало и те краткотрайно да спрат образованието и детските градини. Продължава да се усилва броят на новозаразените дребни пациенти ", разяснява пред БНР шефът на " Пирогов "  проф. Асен Балтов. По думите му потенциалът на болничното заведение е съвсем напълнен.

Балтов и шефът на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски са единствените измежду ръководещите рецесията, които упорстват за ограничения. Премиерът и здравният министър настояват, че обстановката е под надзор, а основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев не отварят и дума за спомагателни ограничения. Така заведенията работят в цялата страна, а в, откакто се срещна с техни представители. Както и есента, за по-строги ограничения в този момент приканва Валери Симеонов, чиято партия НФСБ е част от ръководещата коалиция. Пред Българска национална телевизия Симеонов обаче изясни, че вероятността да се събере съдружният съвет, с цел да бъдат разисквани ограниченията, е нулева, защото всички са заети с предизборната акция.

На този декор вчерашният безразсъден ход със заповедта за цирковете на министъра. От среднощ там се отварят моловете и културните институти. Плевен е една от най-тежко засегнатите области в актуалната вълна - 633 на 100 000 души население, само че върви към облекчения вместо към ограничавания. Моловете ще работят при по-строги ограничавания, препоръчани от самите търговци - понижено работно време, повече охранители, ограничение на местата за отдих, понижаване на местата в заведенията за хранене с 50%. Културните и развлекателните мероприятия пък - кина, музеи, галерии, театрални прояви, театри, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикалното изкуство, при претовареност на местата до 30%, настаняване на феновете минимум през една седалка и при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м и носене на маски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР