Здравните министри на ЕС ще участват в обща линия в

...
Здравните министри на ЕС ще участват в обща линия в
Коментари Харесай

Здравните министри на ЕС търсят обща позиция относно четвърта доза на ваксина срещу COVID-19

Здравните министри на Европейски Съюз ще вземат участие в обща линия в петък по отношение на евентуална четвърта доза на ваксина против Covid-19 на фона на скока в инфекциите, провокирани от мощно заразния вид Омикрон.

По-рано тази седмица Европейският регулатори по медикаментите (EMA) съобщи, че би било рационално да се даде четвърта доза на хора със мощно отслабена имунна система, само че са нужни повече доказателства.

Министрите ще обсъдят " администрирането на четвъртата доза ", се споделя в прессъобщение, оповестено от френското председателство на Европейски Съюз, което провежда видеоконференцията на здравните министри, съобщи Ройтерс.

Членовете на Европейски Съюз Унгария и Дания към този момент взеха решение да пуснат четвърта доза ваксини против Covid-19. Копенхаген съобщи, че ще направи това за най-уязвимите, до момента в който унгарското държавно управление сподели, че всеки може да получи нова бустерна доза след консултация с доктор.

Въвеждането на четвърта доза стартира в Израел през предишния месец, което я направи първата страна, която ползва по този начин наречения " втори бустер ".

По-богатите народи взеха решение да ускорят даването на трети имунизационни дози на фона на вълна от нови случаи, породени от по-заразния вид Омикрон, само че остават разграничени във връзка с възможна четвърта инжекция.

Мнозина считат, че са нужни повече данни, преди да вземат решения за това.

Френското председателство съобщи, че видеоконференцията има за цел да откри общ метод на равнище Европейски Съюз по отношение на тактиките за имунизиране.

На срещата ще се разиска и координацията на други Covid политики, в това число за вероятни нови взаимни покупки на ваксини, защото " скоро предстоят ваксини, приспособени към коронавирусни разновидности ", уточни френското председателство.

Ваксините, приспособени към Омикрон, могат да бъдат подготвени още през март, само че регулаторът на медикаментите в Европейски Съюз съобщи, че към момента не е ясно дали те са нужни.

В ход е създаването на мултивалентни ваксини, които биха могли да предпазят от голям брой Covid разновидности, само че не е известно по кое време и дали биха могли да бъдат налични.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР