Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7

...
Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7
Коментари Харесай

Здравната каса плащала в пъти по-скъпо на частни болници за едно и също лекарство

Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, в сравнение с същото за държавна и общинска. Това сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса доктор Дечо Дечев. Според него разликата в заплащането се дължи на лобистки законови текстове.

Дечев подлага на критика политиката в бранша в изявление за Дарик радио, което даде месеци преди да се отдръпна от управлението на НЗОК. Мандатът му изтича на 12 март и той разгласи, че няма желание да остане отпред на касата и по-късно.

Дечев изясни, че за разлика от държавните и общински лечебни заведения, частните не са длъжни да дават доклади по какъв начин са похарчили парите си. Разликата в цените, по които се заплаща едно и също лекарство, идвала и от това, че частните лечебни заведения са извадени от „ наложителните публични поръчки, които се организират, когато се харчи публичен запас “. „ Това докара до големи девиации. Примерно - едно и също съответно лекарство на един и същи производител, когато се регистрира от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се регистрира от частна болница, го заплаща на 1050 лева Разликата е 7 пъти. Защо ви ги споделям тези неща? Защото всеки бърка, само че рационалният човек си вади заключения и не повтаря грешките си. Ние обаче - веднъж пипаме котлона, повторно, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме ", добави още шефът на НЗОК.

Дечев сподели, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред приключен факт. Като образец уточни обещанието на здравния министър Кирил Ананиев и на премиера Бойко Борисов, че ще бъдат даде 50 млн. лева на медицинските сестри от бюджета на страната. „ Изведнъж обаче се открива, че това няма по какъв начин да стане и средствата би трябвало да се обезпечат от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се санкционират работещите лечебни заведения, а парадоксалното е, че предложенията в опазването на здравето идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети “, съобщи още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев, който дълги години работеше в Министерството на финансите.

" В няколко случая през годината каруцата беше сложена пред коня. Първият случай беше с тези 50 милиона за сестрите, за които беше дадено, че ще се дадат от бюджета на страната. Най-парадоксалното е, че това го оферират хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невероятно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база активност. Оказа се, че няма по какъв начин да се дадат тези 50 млн. и беше казано - да ги даде касата. Касата по какъв начин може да ги даде? Единственият метод е като се покачат цени на избрани действия. Повишиха се цени, това не докара до нищо и след три месеца тръснахме друга концепция, без касата да знае - усилваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и слагаме касата под приключен факт. Реалният резултат е подобен - ние наказваме работещите лечебни заведения ", разяснява Дечев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР