Здравната каса налага мълчалив мораториум върху изписването на иновативни (и

...
Здравната каса налага мълчалив мораториум върху изписването на иновативни (и
Коментари Харесай

Невидимият мораториум върху лекарствата

Здравната каса постанова безмълвен мораториум върху изписването на новаторски (и скъпи) медикаменти

© Надежда Чипева

За да спести касата пари, заболели от цялата страна към този момент ще пътуват персонално до София, с цел да им бъде отпуснато лекуване

Новите лекарства, които бяха обект на мораториум през зимата, към момента не се изписват

Въвеждат се предели за лъчелечение Още по тематиката
Ново ограничаване за изписване на медикаментите, които преодоляха мораториума

Терапия ще се получава в университетските и ведомствени лечебни заведения в София, Пловдив и Варна
15 яну 2018
Парламентът анулира мораториума върху новите медикаментите

Депутатите от болшинството чинно гласоподаваха за отпадането на възбраната, откакто два месеца я защитаваха
21 дек 2017
Борисов анулира мораториума върху медикаментите от Брюксел

Мораториумът обгръща 21 медикаменти за към 25 млн. лева, предопределени за хора с тежки диагнози
15 дек 2017
Парламентът отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти

В поддръжка на закона гласоподаваха 126 народни представители
14 дек 2017
Бюджетната комисия отхвърли ветото над мораториума за нови медикаменти

Ако и в пленарна зала разпределението на гласовете е сходно, възбраната ще остане в действие
12 дек 2017
Въпреки митинга и ветото здравният министър не отстъпва за мораториума върху медикаментите

Президентът върна бюджета на здравната каса в частта със възбраната на медикаментите като противоконституционна
10 дек 2017 Кого визира

През ПЕС би трябвало да минат над 7000 пациенти с ревматоидни болести, като огромната част от тях са с ревматоиден артрит, а към 300 пациенти на година - с псориазис, към 100 - с болест на Крон. През такава комисия минават и към 4000 пациенти с множествена склероза, както и пациентите с коагулопатии, които са над 100.
Пациентът И.В. живее в Силистра и има потребност от лекарство за ревматизъм. Болките сковават тялото му и той не може да се движи. За да получи лекуване обаче, би трябвало да бъде диагностициран във Варна, а по-късно да пътува до София. Там непрекъснат експертен съвет ще реши дали И.В. да се лекува. Ако решението е позитивно, пациентът би трябвало да остане в София, Пловдив или Варна, където друга профилирана комисия да му издаде протокол. След това болният от ревматизъм ще го занесе в районната здравна каса, която да го изпрати в централата на НЗОК.

Това значи, че документите на съвсем парализирания пациент би трябвало да се гледат от общо осем ревматолози. По същия метод е и при болните с псориазис, където комисията е единствено една – в София, и така нататък

И.В. не е самичък. Има към 7000 души единствено с ревматични болести, чието лекуване е сложено на карта. Според тях тази трудно дълга верига, която преди малко бе въведена от здравната каса, е де факто отвод от лекуване и дискриминация по симптом приходи и подвижност.

Това е единствено част от напъните на касата да понижи изписването на скъпи лекувания. Идеята с комисиите и непрекъснатите препоръки е сходна на тази за 3-годишно следене на дейностите на медикаментите. Става дума за безмълвен мораториум върху изписването на новаторски (и скъпи) лечения. Преди няколко месеца след съвсем протести министър председателят Бойко Борисов анулира персонално наложения от Народното събрание мораториум върху 25 новаторски медикаменти за тежки болести. И до през днешния ден 13 от тези 25 медикаменти към момента не се изписват.

Кой пусна ПЕС-овете

Постоянен експертен съвет (ПЕС) се намира единствено в София и през него би трябвало да минават всички пациенти, които стартират лекуване или сменят един медикамент с различен. Идеята му е да пази лекарите от цялата страна да не изписват скъпоструваща терапия, която се движи в границите на 1500 - 2000 лева месечно.

В случая, вместо да договарят с фармацевтичните компании за понижаване на цената, от здравната каса натоварват пациентите. " Здравната каса няма задоволително средства и това води до ограничение на лекуването на пациентите. Като техен представител не мога да приема това ", разяснява Андрей Дамянов, представител на пациентите в надзорния съвет на здравната каса, който сложи въпроса пред съвета. Според него е получил пояснение, че по този начин ще има по-голяма надеждност за пациентите и концепцията била на националните консултанти.

Лекарите изрично отхвърлят това. " НЗОК е тази, която желае ПЕС. Тя, а не ние, цели да има по-малко пациенти ", разяснява националният съветник проф. доктор Любка Митева, завеждаща катедрата и клиниката по дерматология в Александровска болница, както и участник в ПЕС-а за псориазис. " Логиката е, че в случай че един пациент в действителност се усеща зле, той би пристигнал и от Силистра, с цел да получи лекуване. Нашата клиника не е основател на мярката, ние сме единствено реализатори ", споделя тя.

Проф. доктор Румен Стоилов, ръководител на Българско сдружение по ревматология и един от тримата професори в ПЕС-а по ревматология, също твърди, че концепцията е произлязла от НЗОК. Според него обаче мярката работи. " В първия миг погледнах с запаси, тъй като за нас беше в допълнение натоварване. Сега обаче минаха две съвещания и мисля, че това мероприятие си има своето място. На първото съвещание от 8 минали 4 бяха несъответствуващи за лекуване. На последния съвет върнахме единствено 1 човек от 20 ", споделя проф. Стоилов.

Според него логиката е, че в случай че човек не бъде прегледан в София, " няма по какъв начин да бъдем сигурни ". " Знам, че има хора, които са сковани, небогати, мъчно се движат, само че това прецизиране на диагнозата е извънредно значимо, с цел да ги предпазим от увреждане и с цел да получат лекуване единствено нуждаещите се, защото средствата на страната са лимитирани. Мисля, че ще се компенсира, тъй като получава лекуване, което коства 15 - 30 хиляди лева годишно ", счита проф. Стоилов.

Според доктор Галя Кондева, завеждащ лекарствената политика на здравната каса, ПЕС са плод на взаимните търсения на касата, консултантите и медицинските сдружения. " Споделихме терзанията си за неналичието на критерии за прекъсване на лечението и за това, че пациенти стартират биологична терапия и след 3-4 месеца се трансферират на различен артикул, без да е ясно дали има резултат. В артрита имаме 12 биологични продукта. " Тя отхвърля, че концепцията на ПЕС-а е да се пестят пари. " Ние плащаме и желаеме да сме сигурни, че болните имат показания и се регистрира някакъв резултат, даже той да е, че не се утежняват ", разяснява Кондева. Изборът е паднал върху биологичната терапия, защото през предходната година НЗОК е платила за нея 96.4 млн. лева

Пътешественици за медикаменти

От другата страна обаче нещата наподобяват малко по-различно. Председателят на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит Роза Чеглайска разяснява, че била в клиниката по ревматология и разговаряла с пациент, явил се пред ПЕС. " Беше пътувал цяла нощ от Добрич и се оказа, че след седмица би трябвало да се върне в София и да лежи в болница и тогава ще се реши дали е подобаващ за лекуване. Двама души от Варна споделиха, че в случай че това се случи с тях, ще се откажат. Аз самата, която съм на 10 минути пешком, се возя с кола до клиниката, представете си по какъв начин тези хора пътуват, изкривени от болежка ", споделя Чеглайска. Тя показва, че ги е боязън да застанат с лицето си, с цел да не им откажат лекуване.

" Това не е да мерят гратис кръвно и всеки да се подреди на опашката. Биологична терапия се изписва след преминати други лечения, които пациентът си заплаща самичък – години наред ", разяснява Ива Димова, ръководител на Асоциация на хората с псориазис и псориатични затруднения. Тя упорства процедурата да бъде анулирана, тъй като бави лекуването, дискриминира на принцип местоживеене и приходи и попречва връзката с лекуващите лекари.

Според Пенка Георгиева от пациентска организация " Заедно с теб " единствената причина за нововъведението е да се понижат заплащанията за медикаменти, като пациентите се откажат. " Опитите да се закърпи бюджетът с рестрикции на дребно с живота на пациентите за нас са неприемливи ", споделя тя.

Големият мораториум

Същите грижи имат и болните от рак и хематологични болести. Повечето от тях мъчно ще не помнят декември предходната година, когато Народното събрание гласоподава няколко пъти мораториум върху новите медикаменти, с цел да се спестят 25 млн. лева В последна сметка след намесата на премиера Борисов мораториумът беше вдигнат. Проблемът е, че това стана единствено на хартия. Тринадесет от тези лекарства би трябвало да се наблюдават като деяние от лекарите. Това значи, сходно на описаната нагоре картина, тежко завъртане на бюрократичната машина. Така първите медикаменти за домашно лекуване бяха изписани след 15 май.

В същото време пациентите, които се лекуват в болница, не престават да чакат. Лекарите се тормозят да изпишат продукта, тъй като не са сигурни, че здравната каса ще го заплати. Тези лекарства са скъпи и могат да усилят така и така огромните задължения на клиниките.

" От 1 април 9-те медикаменти за болнично лекуване са качени в софтуерното приложение на касата и могат да се изписват. Имаше потребност от смяна в болничния програмен продукт и на 21 май съобщихме на лечебните заведения, че могат да се регистрират електронно. Според мен казусът със забавянето е, тъй като това следене се прави гратис и би трябвало да има процедура, по която да се заплати на лекарите ", счита доктор Кондева. Дали това е по този начин или не, факт е, че мораториумът съществува.

Част от тази нова тактичност са и писмата от последните седмици, които здравната каса е изпратила до 20-те клиники, в които се организира лъчетерапия. В тях се споделя, че се понижават с 30% заплащанията за работа с новата инсталация за лъчелечение. Така 19-те хиляди заболели, нуждаещи се от това, ще чакат, а модерната инсталация, купена с европари в държавните лечебни заведения, ще събира прахуляк.

От всички ограничения излиза, че здравната каса е почнала да пести от всяка по-скъпа терапия и непосредствено да постанова условия, които да откажат пациентите от лекуване. Това - в единствената страна в Европейски Съюз, в която спомагателните заплащания от пациенти се равняват на плащаното от страната. От самата каса разясниха, че нямат никакви ограничавания върху изписването на новаторски артикули и са подготвени да разискват с пациентите всевъзможни ограничения за това тези, които в действителност имат потребност, да си получат лечението. " Надзорният съвет реши да следим деликатно цялата биологична терапия и в случай че след 3 месеца има проблем, сме склонни да променим условията ", споделя доктор Галя Кондева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР