Здравият сън се приспособява към индивидуалните потребности, които се движат

...
Здравият сън се приспособява към индивидуалните потребности, които се движат
Коментари Харесай

Сънят като извор на младост

Здравият сън се приспособява към самостоятелните потребности, които се движат в генетично избрани граници, само че са мощно подвластни и от външни въздействия.

Ако се съобразяваме с параметри като хронотоп, безпаричен на мазнини хранителен режим, понижаване на напрежението и така нататък, ще допринесем интензивно за качеството на съня си. А отпочиналият човек е и по-здрав, по-жизнен и младеещ.

Съвети от извора на младостта за здрав сън:

Съвет 1. Не пестете средства за верния матрак!

Рамката на леглото и спалното долни дрехи се вижда незабавно, само че това, което в действителност е значимо за качеството на съня, изчезва под чаршафа: а освен това матракът – дружно с дървената скара – е този, върху който тялото ни лежи цялата нощ и – в най-хубавия случай – си почива.

Ето за какво матракът би трябвало да се избере грижливо и да е първокачествен. Не е належащо да бъде най-луксозният модел, а да е комфортен и да подхожда на фигурата ви. Дали мек или корав, латексов или с конски косъм, значимото е да дава отговор на вашия растеж, тегло и не на последно място – на персоналните ви желания. Посъветвайте се с консултанта в магазина и изпробвайте матрака, преди да го купите.

Може умерено да се каже, че какъвто матракът, подобен и сънят. И още нещо: в случай че сътрудникът или партньорката ви са доста по-ниски и леки или по-високи и тежки от вас, може да поставите два обособени матрака и по този начин да повишите качеството на съня си.

Съвет 2. Осигурете вярната температура!

Дори да обичате в жилищните ви пространства да е топло и уютно, спалнята би трябвало да е по-скоро прохладна. Препоръчва се температура малко под 20 градуса, като идеалната зависи от персоналното ви чувство. Казано с елементарни думи, не трябва нито да се потите, нито да мръзнете.

Пробвайте на каква температура спите най-добре. При което не трябва да превръщате спалнята нито във фризер, нито в пещ. Ако на предложената температура от 20 градуса ви е прекомерно горещо или прекомерно студено през нощта, завийте се с по-лека, надлежно по-топла покривка.

Съвет 3. Преди лягане проветрете главно помещението!

Температурата в спалнята е директно обвързвана с качеството на въздуха. Но даже мнозина да изпитват нужда да спят на отворен прозорец, това се предлага единствено тогава, когато дружно с чистия въздух няма заплаха вътре да нахлуят смущаващи фактори – да вземем за пример звук или мощни миризми. В такива случаи е по-добре да спите на затворен прозорец, откакто сте проветрили грижливо.  Не се тормозете: в помещение от 15 квадрата свежият въздух стига за цялата нощ, даже за двама души.

Чувствителните към пъстър прашец също е по-добре да спят на затворен прозорец и да проветряват тогава, когато концентрацията на полените е най-ниска. На село това е вечер, а в града – ранното утро. При нужда може да поставите на прозорците мрежи против полени, с цел да попречите на алергените да обхванат в помещението.

Съвет 4. Осигурете си тишина!

Едва когато затворим очи, сетивните ни органи един след различен минават в режим стендбай. Колкото по-малко външни дразнители се постанова да преработват, толкоз по-възстановяващ е сънят. Ето за какво помещението, в което спим, би трябвало да бъде безшумно. Долавяме шумовете даже тогава, когато видимо не ги чуваме. При това те занимават мозъка ни и отклоняват сила, която ни е нужна за протичащите по време на сън регенериращи процеси.

Стъпка 5. Затъмнете спалнята!

Заспиването и събуждането са хормонално обусловени процеси, в които вземат участие редица хормони, измежду тях така наречен хормон на съня мелатонин. Той ръководи темп ден-нощ, и то според от светлината. Колкото повече е смрачава вечер, толкоз повече мелатонин се отделя, а призори производството му още веднъж понижава. Но в градовете към този момент не се стъмва изцяло, тъй като голям брой светлинни източници озаряват нощното небе – улични лампи, светофари, реклами, автомобилни фарове и така нататък Срещу това „ светлинно замърсяване “ оказват помощ щори или плътни пердета, които разрешават най-малко сред четирите ви стени да настъпи същинска нощ.

Съвет 6. Не дръжте в спалнята електронни уреди!

Нервната система реагира изключително сензитивно на синята вълнова периодичност на светлината, която излъчват тв приемниците, преносимите компютри, таблетите и мобилните телефони. Най-добре е да не държите никаква електроника в спалнята си. Така с един патрон ще убиете два заека: 1. Ще отстраните източниците на светлина, които алармират на организма, че още е ден. 2. Ще позволите на мозъка да си почине, като изключи в цялостния смисъл на думата. 3. Няма да сте изложени на непрекъснатото лъчение на уреди, било то безжична местна мрежа, клетъчна мрежа или елоектромагнитно излъчване.

Реакциите на това лъчение са самостоятелни, което ще рече, че някои реагират извънредно сензитивно, до момента в който други въобще не долавят вредата. Независимо от това, проучванията недвусмислено демонстрират, че в случай че държите смарт телефоните на нощното си шкафче, проблемите със съня доста ще се усилят. Всъщност това надали е изненадващо. И в случай че би трябвало да сме почтени, такава обикновена хигиена на съня няма да навреди на никого, нали?

Съвет 7. Приспособете съня към самостоятелните си потребности!

Лястовица ли сте? Нуждаете ли се от минимум девет часа сън на нощ? По-отпочинали ли се чувствате, в случай че разделите седемте си часа сън на по-къса нощна отмора и дълъг следобеден сън? Проверете кой тип сън дава отговор най-добре на физическите ви особености.

Ако резултатът не съответствува с разписанието ви, потърсете благоприятни условия да съчетаете най-ефективно потребния за вас сън с дневния си режим. Най-добре да употребявате отпуска си, с цел да разберете дали двуфазният модел на съня ви се отразява най-добре и дали не можете да го вградите и във всекидневието си. Обзалагам се, че напъните ще ви се отплатят в дълготраен проект.

Съвет 8. Позволете си лукса да спите следобяд или да подремвате за възобновяване на силите!

Ако дневното ви разписание не разрешава двуфазен сън, както е при множеството от нас, би трябвало да си позволявате най-малко една къса сънливост денем за възобновяване на силите. Стига да се упражнявате, за 10 минути ще се заредите с задоволително сила,за да изкарате втората половина от деня.

Впрочем това може да помогне и да намалите малко главното си количество сън. Защото, който си е подремнал денем, има потребност от по-малко сън през нощта. Това значи, че късото време, което сте отделили за „ зареждането насън “, по-късно безусловно ще наваксате.

Съвет 9. Подготвяйте се за сън!

За съня важи същото, каквото и за останалите процеси в организма. Рутина! Свикнете да си лягате едновременно, с цел да знае организмът ви по кое време стартира свободното му време и да се нагоди към него. Ритуалите преди лягане оказват помощ освен на тялото, само че и на нас самите да се успокоим. Дали ще обиколите блока, ще извършите няколко извършения от йога на отворен прозорец, или ще прочетете три-четири страници от хубава книга, зависи напълно от вас. Само гледайте да не подадете на организма несъзнателно сигнал за старт или стоп. Ако преди лягане гледате телевизия, работите на компютъра или играете игри на телефона, ще затрудните заспиването, тъй като светлинните импулси задействат мозъка.

Тежките храни, кофеинът и никотинът, както и физическите натоварвания би трябвало да бъдат модифицирани от тялото, по тази причина също са противопоказни директно преди лягане. Като цяло бедната на мазнини храна, достатъчното придвижване и постоянните и съзнателни почивки подкрепят освен заспиването, само че покачват значително и качеството на съня.

Из книгата „ Изворът на младостта “, Свен Вьолпел, изд. „ Изток-Запад “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР