Здравейте. Моля за професионален отговор. Преди 2 години ми предписаха

...
Здравейте. Моля за професионален отговор. Преди 2 години ми предписаха
Коментари Харесай

Проф. д-р Димитър Раев, д.м.н.: Преди лечение със статини се изследва чернодробната функция

Здравейте. Моля за професионален отговор. Преди 2 години ми предписаха един препарат от групата на статините, защото се оказа, че имам леко повишение на така наречен неприятен холестерол.

Имам чувството, че това лекарство се отразява на цялостното ми положение, чувствам се постоянно изтощена и по-вяла. Освен това се показват много странични резултати. Може ли да се спре приемът на статини и при какви условия? Някъде бях прочела, че се пие цялостен живот. Аз съм на 65 години. По принцип одобрявам лекарство и срещу високо кръвно налягане.
Я.Г., София 

Потърсихме отговор на въпросите на нашата читателка от един от дребното у нас експерти по клинична хипертония – проф. доктор Димитър Раев, д.м.н.

Проф. доктор Димитър Раев, д.м.н., е с тапия от Европейското сдружение по хипертония и шеф на Клиниката по вътрешни заболявания към УМБАЛ “Св. Анна ”, София. Той е почетен член на Американската сърдечна асоциация и на Европейското кардиологично сдружение. Член е на Нюйоркската академия на науките, на Европейското и Американското сдружение по хипертония. Професионалните му ползи са в региона на артериалната хипертония (24-часов мониторинг на артериалното налягане,  централно аортно налягане). Автор и народен координатор е на няколко научни плана за проучване на контрола и типа на инициалната терапия на артериалната хипертония у нас. Проф. Раев е създател на 229 научни труда; приети 2 рационализации и патент. Той е измежду първите участници в клинични изследвания и като основен откривател има опит в над 120 интернационалните клинични изпитвания, като на някои от тях е бил и народен координатор. 

- Проф. Раев, преди да разясняваме писмото на нашата читателка, ще ви изтъквам от предходна обява, в която казвате: в случай че лекуваме погрешно хипертонията, може да предизвикваме инсулт и диабет. Там споменавате комбинацията бета-блокер – диуретик. Защо може да е рисково това комбиниране? 

- Освен познатия метод, по който всеки вкъщи си мери артериалното налягане с елементарен уред (с маншет), има и различен тип отново артериално налягане. Нарича се централно аортно налягане. Т.е., налягането в аортата. Установява се, че има разлика сред двата типа налягане – централното в аортата и периферното (онова, което сами си измерваме). При възрастни пациенти някои групи антихипертензивни лекарства, като бета-блокерите да вземем за пример, имат свойството да намаляват периферното налягане, само че в същото време с това да покачват централното аортно налягане. 

Става въпрос за стандартните бета-блокери като атенолол, метопролол и други от тази група. Т.е., когато докторите измерват  артериалното налягане на пациента по познатия ни метод в кабинета, му споделят: кръвното налягане е обикновено, продължете със същото лекуване.

В същото време обаче се оказва, че централното аортно налягане е високо. И  надлежно е високо налягането и в мозъка. Ето по този метод може да се предизвика инсулт. Това е потвърдено с редица проучвания и се приема като факт.

- В тази връзка, смятате ли, че вашите сътрудници – терапевти, персонални лекари, кардиолози и впрочем, се научиха да сортират вярната закрепена дозова композиция, както вие я определяте? 

- Аз мога да осъждам единствено по пациентите, които са ориентирани към нашия център. За болшинството от тях медикаментите са вярно подбрани. В смисъл, няма неверни комбинации. Докато преди години по-често се сблъсквахме с неуместно подбрани комбинации, в този момент към този момент са единствено единични случаите в това отношение. 

- Да поговорим за статините, с цел да сме потребни на хората, които ги одобряват. Не знам до каква степен правилно са ви цитирали, само че в една обява отпреди години ги наричате най-хубавите препарати при хипертония.

- Не са ме цитирали правилно, защото статините нямат отношение към хипертонията. Те се предписват за понижаване равнището на така наречен неприятен холестерол.

- А каква е вашата позиция за тази група лекарства, имаше много известия за техните странични резултати? Много хора се плашат да ги одобряват.

- Да, те имат много странични резултати, само че те са извънредно редки. И най-тежките от тях се срещат извънредно рядко. Освен това на пациент, който е на статиново лекуване, би трябвало един път в годината да му се изследва чернодробната функционалност. Много постоянно идва пациент, прочел листовката и надлежно уплашен, споделя: 
много странични резултати са разказани, страхувам се и така нататък Да, само че подобен пациент изпуска поради обстоятелството, че той непрестанно се наблюдава. Или най-малко би трябвало да се наблюдава. И в случай че има демонстрация на някакъв непряк резултат, той ще се хване още първоначално. Освен това тези странични резултати са обратими.  Като се понижи дозата и се спре медикаментът, страничните резултати ще изчезнат.

- Може ли да се спре подобен медикамент? Аз съм чувала, че се пие цялостен живот.

- Ако има странични резултати, които няма по какъв начин да бъдат превъзмогнати, медикаментът би трябвало да се спре и да се потърси друго лекуване. Разбира се, това ще го реши лекуващият доктор, откакто още веднъж се създадат проучвания.  

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР