Заявленията на чешките власти, че Русия трябва изплати обезщетения за

...
Заявленията на чешките власти, че Русия трябва изплати обезщетения за
Коментари Харесай

Русия: Няма да плащаме компенсации

Заявленията на чешките управляващи, че Русия би трябвало изплати компенсации за гърмежите през 2014 година в складовете за муниции в село Върбетице, нямат рационално пояснение. Това съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ в претенциите си Чехия е стигнала до такава степен, че Русия би трябвало да изплати милиардна отплата за последствията от " случай, чието следствие не е завършило ", а и чешките управляващи още не могат да открият аргументите за него. Захарова окачестви като " непохватни " опитите на Прага да трансферира с " неуместни причини " на Москва отговорността за утежняването на двустранните връзки.

Вицепремиерът на Чехия и министър на вътрешните работи Ян Хамачек заяви през днешния ден, че е снел възбраната за оповестяване на данни от следствието на случая във Върбетице, наложена върху шефа на външното разузнаване Марек Шимандъл и началника на националната полиция Ян Швейдар. Според Хамачек възбраната е била наложена, с цел да се предотврати изкривяване на обстоятелствата в медийни изявления за гърмежите.

Чешките управляващи настояват, че виновни за детонациите в складовете са съветските сътрудници Александър Петров и Руслан Боширов, които са обвинени от Англия като причинители на покушението против Сергей Скрипал и щерка му Юлия през 2018 година. Прага изгони 18 съветски дипломати по съмнение в шпионаж, а Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломати, напомня организацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР