Заявките от вчера: Мария Габриел смята да оттегли кандидатурата си

...
Заявките от вчера: Мария Габриел смята да оттегли кандидатурата си
Коментари Харесай

Точка на първия мандат или ротация само между Денков и Габриел?

Заявките от през вчерашния ден: Мария Габриел счита да отдръпна кандидатурата си за министър председател от Народно събрание, а от ПП-ДБ дадоха задна - да се резервира съставът на Министерски съвет, както ГЕРБ предложи на 17 март
Започва още една напрегната политическа седмица, в която би трябвало да стане дефинитивно ясно допустимо ли е реализирането на първия мандат. От поръчките на две от парламентарните групи, от които зависи болшинството в Народно събрание - ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, до момента е ясно единствено, че държавно управление с втория мандат няма да има.

Вчера вицепремиерът оставка Мария Габриел разгласи, че днес ще отдръпна кандидатурата си за министър-председател от Народно събрание, а партията ѝ няма да взе участие в договаряния за реализация на втория мандат. По думите ѝ повода за взривяването на диалозите е постъпило искане за промяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

" Ние дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерство на защитата и енергетиката беше поискана промяна и в друго министерство. В Министерство на вътрешните работи. Не на непрекъснатите нови условия и не на нови и нови условия. Това безусловно изпълва групата на ГЕРБ и партията с непоносимост във връзка с отхвърли от среща, исканито ни за споделена отговорност, носено с равностойно посланичество да бъде разбрано ", мотивира през вчерашния ден Габриел решението да оттегли кандидатурата си.

Премиерът в оставка Николай Денков пък прикани в особено послание ГЕРБ-СДС да спазят ангажимента отпреди девет месеца и да не хвърлят страната в безпорядък. Предложи им и да се резервира съставът на Министерския съвет, а министър председател и министър на външните работи да е Мария Габриел, а Николай Денков - вицепремиер.

" Обръщам се към управлението на ГЕРБ-СДС и подсещам за даденото преди 9 месеца заричане - вместо да хвърлят страната в безпорядък, дано спазят дадената дума, да подпишем съглашението и да гласуваме държавно управление с министър-председател и министър на външните работи Мария Габриел без да променяме състава на Министерския съвет. "

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов реагира, че именно този вид е бил препоръчан от ГЕРБ " още на 17 март, само че беше отритнат от ПП-ДБ ". Досега това е и единственият коментар от страна на партията на Борисов. 

Дали Габриел ще оттегли кандидатурата си или ще бъде направени още отстъпки, които да ни отдалечат от действителната опция да отидем на следващите предварителни избори в последните три години, ще стане ясно до часове. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР